A HVG szerint „a DK árnyékkormánya nyílt hadüzenet az ellenzéknek”

2022. szeptember 19. 17:55
„A DK már nem látja értelmét az előválasztásnak” – idézi a lap Molnár Csabát.

„A DK árnyékkormány-alakítása a szavazói bázis mozgósításán túl leginkább politikai erődemonstráció az ellenzék többi szereplője felé”:

mi vagyunk a legnagyobbak közületek. A DK azt üzeni nekik: az együttműködés helyett a jövőben inkább magát építi”

– írja a HVG.

A HVG szerint Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnökének szavaiból már kiderült, hogy azért is döntött árnyékkormány megalakításáról a DK, „mert ők a legerősebb ellenzéki párt, és az is kiderült, hogy a parlamenti választásra készült, hónapokon át finomított és kompromisszumokkal érlelt összellenzéki kormányprogramra még kiindulási alapként sem tekint a DK, Molnár magyarázata szerint azért, mert az ellenzéki program a végére a DK egyet nem értése mellett sok jobboldali vonást vett fel, mi pedig baloldali programot akarunk”.

„Annak ellenére is, hogy korábban a választásra közösen készült hat ellenzéki párt mindegyike, így a DK is hihetetlenül büszke volt az előválasztásra, és gyakorlatilag egy dologban értettek egyet a pártok és az elemzők, politológusok”:

az előválasztás mint politikai innováció hatékony és alkalmas eszköz volt nemcsak a körzetenként egy közös induló kiválasztására, hanem egy több százezres ellenzéki mozgósításra, ezzel az ellenzéki tábor mozgásban tartására”.

– olvasható a cikkben.

A hírportál hozzátette: a DK már nem látja értelmét az előválasztásnak, se a 2024-es önkormányzati választáson – a külön listás indulás miatt az EP-választáson nyilván fel sem merül –, se a főpolgármester-választáson – magyarázta Molnár Csaba, hozzátéve:

a DK nem döntött még főpolgármester-jelöltről, de árnyék-főpolgármester biztos nem lesz”.

Arra is utalt, hogy szerinte könnyen nevetségessé tenné magát egy, a DK-nél kisebb ellenzéki párt, ha most ő is árnyékkormányt hirdetne. 

„Azt, hogy az árnyékkormány-alakítás elsősorban az ellenzék többi szereplőjének szóló erődemonstráció a DK részéről, Molnár még egyértelműbbé tette azzal, hogy kijelentette”:

a DK volt az, amelyik a semmiből felépítette az ellenzék legnagyobb pártját”

– írja a HVG.

Nyitókép: Facebook

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ÖSSZEFOGÁÁÁÁÁÁÁS!!!

Ja, nem.
Ez a hosszú kések éjszakája, operett kiadásban.

Ilyenkor szokás egy kávét kérni.

Az összes mai ellenzéki pártot (a Jobbikot is beleéértve) a DK építette fel, akkor építi le őket, amikor akarja.

Ezek nem árnyékban vannak, hanem sötétek.

Eddig sem volt kétséges, hogy az ellenzéki térfélen a legjobb szervezőkészséggel, hatalomtechnikai tapasztalattal, no meg a legerősebb szavazóbázissal Gyurcsány rendelkezik. Most lerázta magáról szövetségeseit, s önállóan készülhet egy, akár a következő választás eredményét is befolyásoló válságkezelésre.
Mert válság van, aminek csak a kezdetén vagyunk, a termelőszektor szerkezete versenyképtelen, különösen a túlzott energetikai igényét, a szerény hozzáadott érték szintjét illetően, sok az állami támogatás, olyan szektorokban is -például az állateledel feldolgozás - amelyek nem az innováció versenylovasai. Fel kell készülni a piacok erős beszűkülésére, az ország gazdaságát determináló német gazdaság recessziójára, üzemek, gyárak, ágazatok leállására, az elbocsájtásokra, a központi tartalékok szűkösségére.
A névlegesen Klári vezette árnyékkormány most a helyzet bemutatására fog koncentrálni, a hangulati elemekkel fog operálni, visszanyúlva a 94-es kampánytechnikákhoz. A DK is látja, hogy az ország gazdasági helyzete egyre súlyosabbá válik, s alapvetően nem az alternatíva felmutatására, hanem az elégedetlenség szítására fog fókuszálni.
Szerény meglátásom szerint az ország most egy olyan helyzet előtt áll, ami elkerülhetetlenné tenné a minden oldali összefogást, egy konszenzuson alapuló nemzeti program kidolgozását, elfogadását, a minden oldali legjobb szakértők bevonásával. A politikának hátrébb kellene lépnie, most egyik oldal sem képes önmagában átérni a túlsó partra. Ez a magánvéleményem.

Nem sok nőt látok ebben az árnyékkormányban. Klári hogy fogja ezt eladni Brüsszelben?

Gelencsér Feri :)))

Gelgely egy hete bejelentette, hogy meg fogja nyerni a főpolgármester választást. A DK üzent neki, hogy nincs jelöltjük:-)))))
Jó lesz a műsor:-))))

Tényleg vicc kategória, amit művelnek. De ők komolyan gondolják.

Szerintem dk-s jelöltet fognak indítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés