Az élet érték, az élet szent, az élet irgalomért kiált

2022. szeptember 14. 8:41

Vágvölgyi Gergely
Mandiner
Apró, de nagyon fontos változás történt a magzati életek (értsd: legkiszolgáltatottabb embertársaink) védelme érdekében. A reakciók balról botrányosak, de irgalomra van szükségü(n)k.

Fontos döntés született, olyan, ami emberi életeket menthet meg a haláltól. Sőt, a külföldi tapasztalatok egybehangzóan igazolják, hogy a feltételes mód teljesen fölösleges, azaz így helyes a megállapítás: a döntés egészen biztosan emberi életeket fog megmenteni. Normális esetben az ilyet ünnepelni szokás. 

Az, hogy a szívdobbanás-határozatot nem egyöntetűen ünnepli a társadalom, kórtünet, és attól tartok, túl sokat elmond 2022 nyugati világáról. Az, hogy vita tárgyát képezi, ember-e az ember, hogy ebben a témában is elindult a tudománytagadás, sőt, az emberi élet értékének és méltóságának tagadása, a dehumanizáló, szélsőségesen liberális kor önfelemésztő folyamatának talán legnagyobb felkiáltójele. Temetésre persze nem kell készülni, a végső szó nem a halál kultúrájáé lesz. 

Sokkal inkább azoké, akik vallják, hogy az élet abszolút érték. Akik vallják, hogy

az élet szent, nem lehet alku tárgya

sem az anyaméhben, sem azon kívül, a fogantatástól a természetes halálig teljeskörű védelem illeti meg, és akik vallják, hogy a „Ne ölj!” parancsa kötelez és nem olyasmi, amit kényünk s kedvünk szerint hajlítgatni lehet. 

Persze, ahogy az várható volt, szélsőliberális körökben a módosítás már-már hisztérikus reakciókat váltott ki. Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció politikusa például úgy interpretálta a magzatok, azaz a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embertársaink védelmében hozott intézkedést (amelyről meg kell jegyezni, hogy – sajnálatos módon – nem tiltja az abortuszt, azaz bárki, aki mindenáron véget akar vetni gyermeke életének, az továbbra is megteheti), hogy azzal a kormány belerúg a kiszolgáltatott emberekbe. Tisztelettel gratulálunk a megfejtéshez, ami a logika legapróbb megjelenési formáit is nélkülözte. 

Antoni Rita azért aggódik, mert szerinte most út nyílt az életveszélyes abortuszok felé. Túl azon, hogy a hölgy valószínűleg nem olvasta el a módosítás szövegét, figyelmen kívül hagy egy nem mellékes tényt, mégpedig, hogy

minden egyes abortusz botrányosan életveszélyes

és csak a legritkább esetekben nem vezet egy ember halálához. Ezen felül olykor testileg, de mindenképpen lelkileg is károsít még egy embert, az Antoni Rita által oly’ nagyon védett nőt. (Érdekes kérdés, hogy a méhen belül fejlődő nő miért nem érdemel védelmet…) 

Van aztán önmagát katolikusként definiáló teológus, aki – micsoda meglepetés ez részéről! – ismét szembehelyezkedik a katolikus társadalmi tanítással és azzal, amit a Megváltó tanított. Lelke rajta – sajnos szó szerint.

Cseh Katalin, aki korábban kedélyesen nevetgélt azon, hogy emberi életek kioltása olyan, mint a botmixer használata, most mélységesen felháborodott, mert – érvelése alapján – megnyomorítja lelkileg a nőket, ha anyákká válnak. Bezzeg az abortusz, ugye… Katalin (a többiekkel együtt) elfelejti: azt, hogy anya lett, még soha, senki nem bánta meg. Azt, hogy abortuszra adta a fejét, szinte mindenki megbánta. 

Tóta W. Árpád ismét alkalmat látott arra, hogy verbálisan feltörölje a padlót a kereszténységgel, de hát a remek úriember erre mindenben lát lehetőséget, valamiféle mélységes frusztráció okozhatja talán, de az bizonyos, hogy az emberi élet értékét még ő sem mérte fel a maga teljességében…

Egészen démoni reakciók ezek. Tombolnak, vagdalkoznak, mert egy apró (bár nyilvánvalóan fontos) lépés született az élet védelmében.

Az élet azonban abszolút érték, az élet szent!

És irgalomért kiált: a miénkért, hogy álljunk a legkiszolgáltatottabbak oldalán, gyakoroljuk az irgalmasságot és adjunk esélyt mindenkinek az életre. Lehessen minden embertársunknak születésnapja!

 

Kapcsolódó

„Sok gyermek menekülhet meg ennek köszönhetően” – magyar életvédők a kormány döntéséről
Életmentés és szemléletformálás egyszerre az a friss határozat, amely a baba szívhangjának meghallgatásához köti az abortuszról való döntést, hangsúlyozzák a Mandinernek a magyar életvédő mozgalom kiemelkedő alakjai. Hozzáteszik, most végre a gyermek is üzenhet a szüleinek.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Pixabay

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó ez így, nemzedékek nőttek úgy fel, h. az abortusz jár, az abortusz a születésszabályozás része. Holott nevezhetnénk magzat-gyilkosságnak is, ugyanis az.

A hit és erkölcstan biztosan számít valamit, de nem eleget. Az emberek úgy gondolkoznak, ahogy tanulták, hallották a családjukban, a baráti körükben, és az nem bizonyult elégnek és jónak, még mindig sokan gondolkoznak úgy, h. jár és magánügy, pedig TÉNYLEG, magzat-gyilkosság, máshogy nem megy.

Ez egy értelmes intézkedés, aki tényleg kivétel és NEM születés szabályoz, azt NEM fogja megingatni, sem megalázni. Az ő érve az lesz, h. az is világ volt, ahol ebből a beavatkozásból nem csináltak nagy ügyet, ő most, ezután sem fog.

Végső soron az állam által fenntartott egészségügyben az állam továbbra is nyújtja a lehetőséget.

Aki a szívhang hatására mégis belevág az élethosszig tartó gyermek vállalásba, az megszeretésből teszi, nem lelkifurdalásból. Az anyák szeretik a kicsi gyermeküket. A kivétel az a nem igazán normális, és mindig ezzel jöttök. Mindig vannak kivételek, a rendszer NEM épülhet a kivételekre.

Kik ellenzik a több felvilágosítást?
Ha erről mondanák valamit..

A legmegdöbbentőbb az, hogy nők írnak ilyen rémségeket, hazugságokat, pedig csak a gyermekük szívhangját kell meghallgatniuk az abortuszra jelentkezőknek.

Azt is megszámoltad, hogy ebből mennyi a szívhang-ellenes cikk?

Férfi nélkül? Hogyan? Mesélj! Te biztos tudsz valamit, amit mi nem.

Először is mitől "gyalázatos" az a rendelet? Netalán tán lelkiismereti okokból? Akkor jön rá a nő, hogy mit tervez a gyerekével? Vagy a férfi, hogy mire kényszeríti azt a nőt?
Tényleg! Az apáknak is meg kellene hallgatniuk azt a szívhangot.

Az a baj, hogy te eleve feltételezed, hogy egyel se.

Nem kell "NAGYONKESZTÉNY" embernek lenni ahhoz, hogy védjék az emberek ezt a rendeletet.
Csak az édesanyjukra kell nézni, csak az édesanyjuktól, édesanyjukat kell megkérdezni.
És olyan nőknek a történetét meghallgatni akik már voltak abortuszon.

Csak egy példa. Ismertem egy idősebb nőt, aki a férje halála után azt mondta, hogy sosem bocsájtja meg neki, hogy nem engedte, hogy még egy gyermeket szüljön.

Úgy értem, ahogyan írtam. Szívhang-ellenes.
Nem az volt a problémád, hogy mit írnak a commentelők, hanem a cikkek száma.

Nem érted? A férje elzavarta abortuszra. Azt mondta neki, hogy kapartassa ki azt a gyereket. Akkor még nem nevezték ilyen szépen, egyszerűen kaparásnak nevezték, pedig, ha tudták volna a nők, hogy ez nem egy kaparás, hanem egy pici baba széttépése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés