Von der Leyen: Putyin elbukik, Ukrajna győzni fog

2022. szeptember 14. 9:53
Az Európai Bzottság elnöke szerint az Unió „felnőtt a feladathoz, és méltó választ adott az Ukrajna elleni orosz agresszióra”.

Az Európai Unió felnőtt a feladathoz, és méltó választ adott az Ukrajna elleni orosz agresszióra.

Putyin kudarcot fog vallani, Ukrajna pedig győz.”

– szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda reggel, az Európai Parlamentben tartott évértékelő beszédében, melynek fővendége Olena Zelenszka, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök felesége volt. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte, hogy szerinte „az EU korábban a gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején is képes volt gyors és határozott lépéseket tenni”.

A háborús helyzetről szólva

Ursula von der Leyen beszédében Zelenszka, az ukrán nők, civilek és az ukrán nemzet hősiességét is méltatta. Felidézte, hogy az EU az első pillanattól kezdve egységesen kiállt Ukrajna mellett, és példátlanul kemény szankciókkal büntette Oroszországot az invázióért, melyek szerinte megrendítették az orosz gazdaságot.

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az EU 100 millió euróval támogatja az ukrán iskolák újjáépítését.

Energiaválságról szólva

Az háborús gazdasági és energiaválságról szólva

a Bizottság elnöke figyelmeztetett, hogy az elkövetkező időszak nehéz lesz az európai családoknak, a vállalatoknak több nehéz döntést kell meghozniuk, sok forog kockán az EU számára is.

Az orosz invázió az energiánk, a gazdaságunk, az értékeink, a jövőnk ellen indított háború – tette hozzá.

Az orosz energiától való elszakadás folyamatáról szólva von der Leyen arról tájokoztatott, hogy az uniós fogyasztás 40 százalékáról 7 százalékra csökkent az Oroszországból importált gáz aránya, a gáztározók feltöltöttsége pedig eléri a 84 százalékot.

„A tartalékolás kevés lesz”

Ursula von der Leyen beszédében arra is kitért, hogy a tartalékolás azonban kevés lesz. Aláhúzta,

szerinte szükség van arra is, hogy a tagállamok csökkentsék a villamosenergia-felhasználásukat, másfelől pedig az energiacégek hirtelen jött extraprofitját a rászorulók támogatására kell fordítani.

(Érdekesség ennek kapcsán, hogy miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök májusban bejelentette, hogy elvonja az extraprofitot a kormány a bankoktól és a multiktól, hogy megvédje a rezsicsökkentést, számos kritika érte az EU részéről – a szerk.).

Az orosz energiafüggőség „tanulságát” levonva Von der Leyen bejelentett egy nyersanyagvédelmi tervezetet is, amely az európai ásványkincsek európai kézben tartását célozza annak érdekében, hogy – például a 90 százalékban Kínában bányászott lítium esetében – Európa elkerülhesse a kiszolgáltatottságot. A Bizottság elnöke ígéretet tett egy európai hidrogénbankot létrehozására is, ami – mint fogalmazott – segíteni fog a hidrogén beszerzésében, a hidrogéntechnológiákkal kapcsolatos innovációkban.

A demokrácia védelméről

A Bizottság elnöke az Európai Unió demokratikus értékeinek megerősítéséről is hosszan beszélt, kiemelte például a jogállam védelmét (a magyar kormány jogállamiságot leépítő intézkedéseiről szerdán vitázik az Európai Parlament – a szerk.).

A korrpucióval kapcsolatban von der Leyen ígéretet tett arra is, hogy a Bizottság kezdeményezni fogja az olyan bűncselekményekkel kapcsolatos szabályok szigorítását, mint a tiltott meggazdagodás, a befolyással való üzérkedés vagy a vesztegetés.

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

Összesen 182 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Reggel ment a tévében is, hang nélkül, felirat: Ursula Von Der Leyen, State of the Union beszéd - kék-sárgában beszélt. Ennyiből egyértelmű volt, hogy Ursula arról beszél, hogy az EU egyetlen feladata tönkretennie magát Ukrajnáért.
Wir schaffen das!

Bábu vagy, nem te lépsz,
Valaki irányít.
Jól vigyázz, mi lesz majd,
Ha megun és leállít

És ez nem egy mezei facebook troll, hanem az Európai Bizottság elnöke.

Európa megőrült, Európának vége van...

Talán még a dátumot is tudod? Akkora balfék vagy és még tehetségtelen marionettfigura is ráadásul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés