Akárhonnan nézzük, Orbán Viktor és rendszere Európa szégyenpadján ül

2022. szeptember 12. 20:26

Cseh Katalin
Facebook
Messze van a demokráciától az az ország, ahol rendőrök visznek el egy ellenzéki aktivistát, mert közösségi oldalán kritizálja a kormányt.

„Az Európai Parlament először készül hivatalosan határozatba foglalni: Magyarország nem teljesértékű demokrácia többé.

Szomorú mérföldkőhöz érkeztünk. Csütörtökön szavaz az EP plenáris ülése egy a magyar jogállamiság helyzetéről szóló átfogó értékelésről, amelyben először fogja Magyarországot demokrácia helyett így kategorizálni: »a választási önkényuralom hibrid rezsimje.«

Egyre többen mondják ki: messze van a demokráciától az az ország, ahol rendőrök visznek el egy ellenzéki aktivistát, mert közösségi oldalán kritizálja a kormányt. Ahol fideszes szájkosár kerül független hírportálokra. Ahol orosz mintára melegellenes törvényt hoznak. Ahol erőszakkal akadályoznak meg egy népszavazást. Ahol aláássák a bíróságok és az ügyészség függetlenségét. Ahol ellehetetlenítik a tanárok sztrájkját. És folytathatnánk.

Neves nemzetközi demokráciakutató intézetek, a Göteburgi Egyetem vagy a Freedom House már évekkel ezelőtt kiírták Magyarországot a demokráciák sorából, és most az EP is erre készül: nem kertel többé, hanem néven nevezi a problémát. Persze tudjuk, mi lesz a kormány és a lakájmédia válasza: a jelentés elfogult, az EP-t pedig fel kéne oszlatni. Soros, migráns, dzsender.

Nem tudják viszont megmásítani a tényt, hogy 450 millió uniós állampolgár közvetlenül megválasztott parlamentje, az Európai Unió társjogalkotója erre az értékelésre jutott. Akárhonnan nézzük, Orbán Viktor és rendszere Európa szégyenpadján ül.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóvak Európában nem a gyarmatosító múlt (és jelen) a szégyen, hanem a szuverén nemzet?

Az ifjú Lendvai Ildikó. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés