Ukrán közlés: a hadsereg ellenőrzése alá vonta Balakliját

2022. szeptember 11. 9:50
Az ukrán elnök szombat esti videóüzenetében leszögezte: „lépésről lépésre szabadítja fel az elfoglalt területeket”.

Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija városát – derül ki Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter vasárnap reggeli bejelentéséből.

Ukrán hivatalos források szerint ugyanakkor szombat este ismét rakétatámadás érte Harkiv városát, legalább egy ember meghalt, több ház megrongálódott.

Rakétatámadást jelentettek az ország keleti részén fekvő Dnyipróból is. Borisz Filatov, a város polgármestere azt mondta, az egyik rakéta a központba csapódott be, több sebesültről tudnak, és tart a károk felmérése.

Mindeközben Volodimir Timosenko, a Harkiv megyei Hrakove rendőrfőnöke megerősítette, hogy az orosz erők elhagyták az ugyancsak Harkiv megyében található Hrakovét, és az ukrán rendőrség a városba érkezett. „A hatóságok egyik legfontosabb feladata most a megszállók által elkövetett bűncselekmények felderítése” – tette hozzá.

„Megszállóknak nincs helye Ukrajnában”

Szombat esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta,

az ukrán hadsereg a hónap elején elindított ellentámadása során eddig 2000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza.

Leszögezte: a hadsereg „lépésről lépésre szabadítja fel az elfoglalt területeket”.

„Az orosz csapatok jól döntöttek azzal, hogy a menekülést választották; megszállóknak nincs helye Ukrajnában” – jelentette ki az elnök, és hozzátette: Moszkvának meg kell mutatnia, hogy kész a tárgyalásokra. Hangsúlyozta azonban: csak akkor tudnak asztalhoz üni, ha a Kreml elismeri, hogy megszállt ukrán területeket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, az ukrán hadsereg bebizonyította, le tudja győzni az orosz erőket a kapott fegyverekkel. „Minél több fegyvert szállítanak nekünk, annál gyorsabban győzünk, és annál hamarabb vethetünk véget ennek a háborúnak” – fogalmazott a tárcavezető.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: JUAN BARRETO / AFP

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ezt se írjuk így le. Az ukránok megnyertek egy csatát (és részemről hajrá nekik, mert a hazájukat védik), de a valódi háború még csak nem is a frontokon zajlik. A valódi háború a szankciós háború Európával. Ha télen megbuknak az ukránpárti kormányok, mert a népek nem kedvelik a hideget és a magas gázszámlákat, akkor Ukrajna összeomlik. Ha viszont kihúzzuk valahogy a telet és még tavasszal is marad az ukránpárti európai politika, akkor a háború elhúzódását az oroszok nem fogják bírni.

Én nem az oroszokra fogadnék. Szerintem nem lesz akkora káosz, ami valódi politikai fordulatot tudna okozni Európában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés