Könnyítette a kormány a többlakásos házak kedvezményes földgázbeszerzését

2022. szeptember 10. 10:03
Ugyancsak megkönnyítik a közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről szóló döntést.

A kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi költségvetési szervek egyedi kormányhatározatban meghatározott mértékig túlléphetik a földgázbeszerzésre megállapított kiadási előirányzatukat. Ez a túllépés egészségügyi, illetve bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények esetében a 2021-es fogyasztás 100%-a lehet, másoknál 75% - olvasható a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent rendeletek egyikében. Mindez csak a kormány alá rendelt intézményekre vonatkozik, tehát önkormányzatiakra nem – írja a HVG.

Könnyebb lesz kedvezményes árú földgázt venni a többlakásos házak számára.”

Ha egy társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló lakás található, az önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a „lakás rendeltetési egységek” számáról, és ennek alapján a lakossági felhasználókra érvényes kedvezményes áron vehetik a földgázt.

A júliusi rendelet még kizárta ebből az ilyen fogyasztási közösségeket, ezzel a többgenerációs házakban élők nehéz helyzetbe kerültek. Ha egy tulajdonközösség társasházzá akar alakulni, de ehhez valamelyik tulajdonos nem akar hozzájárulni, az emiatt indított per kezdetétől szintén a kedvezményes tarifa érvényes. 

Ugyancsak megkönnyítik a közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről szóló döntést.”

– olvasható a HVG cikkében.

Egy további új rendelet a vállalkozásokról szól: „a villamosenergia- és földgáz kereskedelmi engedélyes társaságok a gazdasági társaságok részére történő ajánlatadás során a vállalkozások folyamatos energiaellátása érdekében tekintettel kell, hogy legyenek a kockázatkezelési szempontokon túl a gazdasági társaságok korlátos biztosítéknyújtási képességére abban az esetben is, ha ezzel a fogyasztók gazdasági erejét (hitelképességét) és biztosítéknyújtási képességét meghaladó mértékben vállalnak fel nemfizetési kockázatot”. Hogy az energia- és földgázkereskedőknek ki fizeti meg az ilyen túlzott kockázatvállalás miatt esetleg keletkező kárait, arról a jogszabály nem szól.

Mindezek a rendeletek a háborús veszélyhelyzet végéig maradnak hatályban – írja a HVG.

Nyitókép: FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés