Villanylekapcsolás

2022. szeptember 7. 19:34

Szánthó Miklós
Magyar Nemzet
Az Európai Bizottság egy úgynevezett egységes piaci szükséghelyzeti eszköz bevezetését készítette elő az utóbbi hetekben.

„Az Európai Bizottság – meglehetősen sundám-bundám módon – egy úgynevezett egységes piaci szükséghelyzeti eszköz bevezetését készítette elő az utóbbi hetekben, amelyet szeptember 13-án tárnak majd a publikum elé. A kiszivárgott tervezet egy olyan mechanizmust takar, amely »az egységes piac működését veszélyeztető szükséghelyzetekre és válságokra« – akár az energiapiac tekintetében is – gyorsan képes reagálni. A bizottság így »garantálná, hogy az új eszközzel az uniós válságelhárítás koordinált, szolidáris és koherens módon valósuljon meg. Továbbá védené az egységes piac működését az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgásának, az ellátási láncok zökkenőmentes működésének, valamint az áruk és a szolgáltatások rendelkezésre állásának biztosítása mellett.«

Egy, a brüsszeli szervek és a tagállamok közötti jóhiszemű együttműködésre, a szubszidiaritásra és a tagállamok fenntartott szuverenitásának tiszteletben tartására épülő Európai Unióban fel sem merülne annak a gyanúja, hogy egy ilyen javaslattal az uniós intézmények saját politikai célkitűzéseiknek ágyazzanak meg. A helyzet viszont úgy áll – legalábbis az elmúlt évek simlis gyakorlata erre enged következtetni –, hogy egyes EU-s testületek a válsághelyzeteket arra használják fel, hogy a »radar alatt« újabb és újabb hatásköröket vonjanak el a tagállamoktól. Jól beazonosítható, régről ismert folyamatról van szó: ez a »döntéshozatal kiszervezése« lokális szintről föderálisra, a tagállami kompetenciák leépítése egy leendő Európai Egyesült Államok érdekében. Számos szakpolitika kapcsán csordogál már ez búvópatakként évtizedek óta, de a 2008-as pénzpiaci, a 2015-ös migrációs, majd a 2020 óta velünk lévő koronavírus-válság mindezt jól láthatóvá tette – gondoljunk csak a kvótahatározatra vagy a közös hitelfelvétel kierőszakolására –, és az elfuserált szankciós politikán túlmenően úgy tűnik, a szomszédunkban zajló háborús és annak nyomán kibontakozó energia- és gazdasági válságra sincs más válasza az eurokratáknak.”

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés