Navracsics Tibor szerint az ősz második felében létrejöhet a megállapodás az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban

2022. augusztus 23. 21:16
Írta: Oblat Rudolf
„Én abban bízom, hogy szeptember eleje körül már világos lesz a számunkra, hogy milyen irányban tárgyalhatunk tovább” – fogalmazott a miniszter.

„Nem rajtunk múlik a kompromisszum. A válasz, én úgy gondolom, hogy egy olyan jó válasz a magyar kormány részéről, amely a folyamatos tárgyalások révén az Európai Bizottság számára is kielégítő lehet, de várjuk meg az ő értékelésüket” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az atv.hu-nak adott interjújában..

Tegnap járt le a magyar kormány határideje arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság kérdéseire a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. A válaszlevelet Varga Judit igazságügyi miniszter küldte el. Gulyás Gergely a keddi kormányinfón azt mondta, hogy a Bizottság összes javaslatában kompromisszumra jutottak, valamint nincs olyan szigorítás, „ami nekünk fájdalmas lenne”, mert

nincs semmi titkolnivalónk” az EU előtt.

 „Együtt készítettük a válaszlevelet. Igazából nem annyira tematikailag vannak új területek, hanem további, egyrészt a pontosító kérdésekre adott válaszok, másrészt pedig olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik azt, hogy minden garanciát megadjunk arra, hogy az uniós forrásokat átlátható, kiszámítható és hatékony módon fogjuk elkölteni” – fogalmazott Navracsics, aki szerint „nem bukkant elő új téma”.

A miniszter szerint a jogállamisági eljárás esetében – amire Varga a választ küldte – a Bizottságnak egy hónapon belül válaszolnia kell. „Én abban bízom, hogy szeptember eleje körül már világos lesz a számunkra, hogy milyen irányban tárgyalhatunk tovább vagy

adott esetben maga a megegyezés is már megjelenhet”

– jelentette ki Navracsics.

A miniszter ugyanilyen bizakodó a hétéves költségvetéssel kapcsolatban is: mint mondta, abban bízik, hogy „ez is valamikor az ősz első felében akár megvalósulhat”, a helyreállítási alappal kapcsolatos kérdéseket pedig még az ősz második felében szeretnék megoldani.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lengyelek is aláírták. Mégsem ment a pénz.
Majd az EP sarokba szorítja a bizottságot.
Nem hiszek brüsszelnek.
Mi hiába vagyunk jók, tiszták és kompromisszumkészek.

Én is így gondolom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés