Magyarországot is beperelték portugál tizenévesek a klímaváltozás miatt

2022. augusztus 23. 6:39
Közösségi finanszírozás segítségével vitték az Európai Emberi Jogi Bíróság elé portugál fiatalok a 33 országgal szemben indított pert.

Portugáliában idén májusban mérték az elmúlt 92 év legmagasabb hőmérsékletét, majd júliusban is rekord magas hőmérséklet uralkodott, emiatt súlyos aszályok és erdőtüzek pusztítanak országszerte. Többek között ez is a kiváltó oka volt annak a hat portugál fiatal cselekedetének, akik

2020 szeptemberében több mint 30 országgal szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat

számol be a HVG.

A 10 és 23 év közötti portugál felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tízfős, brit ügyvédekből álló csapat képviseletében az ügyet közösségi finanszírozás segítségével tudták bíróságra vinni.

Az összes ország érveire való reagálásra, vagyis kutatási költségek és fordítások finanszírozására már eddig is több mint 100 000 font gyűlt össze, és a gyűjtést tovább folytatják.

Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még idén – válaszolta a HVG megkeresésére a fiatalokat képviselő Glan.

A pert 33 ország kormánya ellen indították a fiatalok, ennyi államnak még soha nem kellett megvédenie magát egyetlen nemzetközi bíróság vagy testület előtt sem: az alperesek Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország. Ukrajna ellen a bíróság jelenleg szünetelteti az eljárást.

Nyitókép: Frederick Florin / AFP

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legtöbbet a Jóisten tette, ahogy évmilliárdokon át többször. Őt visszaesőként nem perelték?

Ezt a videót 2020. szept. 3.-án töltötték fel a youtube-ra. Van ennek még bármiféle aktualitása?

Jah, most látom csak, hogy most fog a bíróság elé kerülni az ügy.

"
A példátlan méretű meghallgatás fontos következményekkel járhat: ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd, hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért.
"

Európa már így is szopóágon van energiafronton. Ha a bíróság ezeknek a lelkes zöldeknek ad igazat, attól összeomlana az európai ipar és a közlekedés, és az egész EU-nak rövid úton annyi lenne, EJEB-estül együtt.

Egy újabb giccses liberálbolsevik manipuláció gyerekekkel. Közeledik az EU választás. Gréta elfáradt.

A három legnagyobb széndioxid kibocsátó az USA, India és Kína.
Mégis csak az idióta EU vezeti be 2035 után a kötelező elektromos autózást. Az EU akarja egyedül megmenteni a világot.
A három nagy sz.rik bele a levesbe, ami mutatja, hogy mekkora lábasjószágok az EU vezetői.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés