Kamarás Iván időutazásra megy: Jávor Pál kedvenc nótáit adja elő

2022. augusztus 18. 13:49

Írta: Sal Endre
„A sármos férfiideált képviselte, rendkívül feszes tartással” – mondja a korszakos színészlegendáról, Jávor Pálról lapunknak Kamarás Iván, aki többek mellett egy zenés estén idézi meg Jávor szellemiségét. Augusztus 28-án rendezik a Nekem Jávor című előadást a Kongresszusi Központban!

120 éve született Jávor Pál egy 17 éves cselédlány gyermekeként Aradon. Fiatalon Dániába akart emigrálni, Pesten viszont leszállították a vonatról. Hosszú ideig pályaudvarokon aludt, mígnem a harmincas évekre ő lett Kabos Gyula és Csortos Gyula mellett a legnépszerűbb hazai sztár.

Jávor imádott élni, kedvelte a jófajta borokat és a cigányzenét, és nem egyszer ő is nótázásba kezdett az éttermi asztalnál. De a történelem később az ő életét is átírta. A II. világháború alatt nem titkolta és ki is mondta, hogy gyűlöli a náci eszméket és

arra sem volt hajlandó, hogy elváljon a zsidó származású feleségétől, Landesmann Olgától.

Meghurcolták, a Gestapo a sopronkőhidai börtönbe zárta, ahol többször is véresre verték. Volt tartása, akkor is, amikor a II. világháború után Amerikába emigrált, ahonnan végül már csak meghalni jött haza…   

Jávor Pál a sármos férfi, aki divatot teremtett a bajuszával. Jávor Pál a gerinces ember, aki szembe ment az ordas eszmékkel. És Jávor Pál, a korszakos színész, aki azóta is etalonnak számít a filmek világában.

Előtte tisztelegve rendezik meg augusztus 28-án a Nekem Jávor című előadást a Kongresszusi Központban, ahol Csonka András, Varga Viktor, Nyári Kálmán, Veréb Tamás, Váradi Gyula és Miller Zoltán mellett Kamarás Iván is fellép, és annyi bizonyos, hogy az 1940-ben bemutatott, Tóparti látomás című filmben is felhangzó, Álmaimban valahol című nótát is előadja, amely ezer szállal köthető Jávor Pálhoz.

Jávor Pál egy 1940-ben készült felvételen (fotó: Fortepan)

 

Kamarás Iván örömmel vállalta a fellépést, főleg, hogy nagy tisztelője Jávornak. „Üde színfolt volt a magyar színjátszás egén. A filmvásznon finom, férfias úriembert játszott, de magánemberként is így viselkedett” – mondja a Mandinernek Kamarás Iván. A Jászai Mari-díjas színművész amúgy is közel érzi magához a magyar filmgyártás aranykorát, amikor Jávor Pál is alkotott.

„A filmgyártás és a zenei slágerek szempontjából is egy aranykorról beszélhetünk,

amelyben Jávor a férfiideált képviselte, rendkívül feszes tartással” – folytatja Kamarás Iván, aki a Kongresszusi Központban három dalt is előad.

A harmincas években sok férfi növesztett Jávor-bajuszt, amely később is divat maradt. Kamarás Iván egy szerep kedvéért hordta a kackiás bajuszt, amikor még a Vígszínházban a Csók és más semmi című darabban szerepelt.

A korszak iránti vonzódásának gyümölcse az Egy fess pesti este című koncertestje is, ahol a magyar filmgyártás klasszikus dallamait adja elő manapság is. „Azért jó színésznek lenni, mert időutazáson vehet részt az ember. A színdarabok és filmek kapcsán ugrándozunk az időben, korokban, amit én is nagyon kedvelek. Jávor egy legenda, mi pedig az ő emléke előtt adózunk augusztus 28-án, hiszen 120 éve született”– összegez Kamarás.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés