Állítólag az oroszok lövik a saját maguk által elfoglalt atomerőművet

2022. augusztus 18. 16:17

Bácskai Balázs
Magyar Nemzet
Miközben egyik félnek sem érdeke az erőmű bombázása, az oroszokat különösen érzékenyen érintheti egy esetleges atombaleset.

„Több hazai és nemzetközi baloldali sajtóorgánum is úgy számolt be a zaporizzsjai atomerőmű területét ért lövésekről, hogy az egy orosz támadás következménye. Ezen információk főként ukrán tisztségviselőktől származnak. Olyan cikkel is találkozhattunk, amelyből még az sem derült ki, hogy jelenleg az atomerőmű területét orosz csapatok ellenőrzik. Valószínűleg nem véletlenül, így ugyanis nehéz lenne megmagyarázni, hogy az oroszok miért lövik a saját maguk által ellenőrzött és elfoglalt létesítményt.

Ha egy kicsit tágabb perspektívában nézzük a kérdést, akkor egyenesen kijelenthető, hogy miközben egyik félnek sem érdeke az erőmű bombázása, az oroszokat különösen érzékenyen érintheti egy esetleges atombaleset. A létesítmény a Dnyeper partján fekszik, aminek a folyásirányában, délre található az Észak-krími-csatorna.

Az 1971-re kialakított csatornán keresztül látják el édesvízzel az orosz megszállás alatt álló Krím félszigetet. A terület 2014-es elfoglalása és annektálása után az ukrán hatóságok lezárták a csatornát, ami komoly vízhiányhoz vezetett, ám a 2022 februári orosz támadás nyomán március 26-án Herszon közelében az oroszok felrobbantották a vízelvezetőt elzáró gátat, amely miatt újra biztosított lett a Krím vízellátása. Egy esetleges zaporizzsjai atombaleset után a Dnyeper magával sodorna rengeteg sugárzó anyagot, amely az Észak-krími-csatornán keresztül bejutna a félsziget vízrendszerébe is, potenciálisan használhatatlanná téve azt.”

Nyitókép: METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

en benne vagyok hogy mindenki takarodjon vissza a sajat hatarai moge, de kezdjuk az amerikaiakkal akiktol ukrajna azert valamivel messzebb van mint Oroszorszagtol...

Az oroszoknál ez szokásos. Amikor Budapest fele törtek 56-ban, a párhuzamos oszlopok egymást lőtték Gyömrő felett.

Tuttéro, hogy nem az oroszok lövik az erőművet. Nem is akarták az ukránok ennek ellenőrzését, mert USA harcianyagot találtak az oroszok és ez kézzelfogható bizonyíték Zelenszkijék ellen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés