„A magyar kormány aláássa a Nyugat egységét” – ilyen kijelentések miatt kérethette be a külügy az észt nagykövetet

2022. augusztus 17. 21:15
Az észt nagykövetség hangsúlyozta: politikusaik szabadon nyilatkozhatnak, tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette a Magyarországot bíráló politikusi nyilatkozatok miatt Észtország budapesti nagykövetét.

Az rtl.hu megkeresésére Észtország budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy Raul Toomas nagykövet találkozón vett részt a minisztériumban, ahol lehetősége volt arra, hogy az „országok közti együttműködést és barátságot, de Magyarország aggályait is megvitassák”.

Az észt nagykövetség nem árulta el, hogy milyen kijelentéseket kifogásolt a magyar külügy, azt azonban hangsúlyozták, hogy az észt politikusok szabadon nyilatkozhatnak és tiszteletben tartják a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat  – tették hozzá.

A követség szerint Magyarország és Észtország viszonya baráti marad, és folytatódik a jó együttműködés.

Reinsalu: A magyar kormány aláássa a Nyugat szankciós politikáját

Egy múlt heti interjúban Urmas Reinsalu észt külügyminiszter „rendkívül sajnálatosnak” nevezte Magyarország viszonyulását az Ukrajnával szembeni orosz agresszióhoz. Felidézte, hogy levélben fordult Szijjártó Péter magyar külügyminiszterhez, hangsúlyozva az Oroszország elleni újabb szankciók elrendelésének fontosságát. Azt mondta, „az olyan döntések és kijelentések, amelyek aláássák a szankciókkal kapcsolatos európai egységet, nem szolgálják Európa biztonságát, erkölcsileg elfogadhatatlanok és egyetlen EU-tagállamnak sem állnak érdekében”.

Reinsalu azzal vádolta a magyar kormányt, hogy aláássa a Nyugat szankciós politikáját és ezzel együtt az egységét, ezt pedig „emberileg elfogadhatatlannak” tartja.

Azt is mondta, hogy a háborúval kapcsolatos magyar politikai megközelítéssel Észtország nem kíván azonosulni, és felszólította Orbán Viktor kormányát, hogy tegyen kiigazításokat – idézte a Hungary Today értesüléseit az rtl.hu.

Mint ismert, Urmas Reinsalu már hónapokkal korábban „kínosnak és helytelennek” nevezte a magyar hozzáállást az ukrajnai háború ügyéhez, és kijelentette: Szijjártó Pétert meg se kellett volna hívni arra a tallinnban megszervezett konferenciára, amit az ENSZ hívott össze a háborús helyzet miatt – idézte fel a portál.

Kapcsolódó tartalom:

Bekérette a külügy Észtország budapesti nagykövetét
Magyarországot bíráló észt politikusi nyilatkozatok miatt bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Észtország budapesti nagykövetét. Bővebben...

Nyitókép: Timo Anis/AFP

 

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olyanok,mint a magyar ellenzéki média: szabadon szabad hazudni

"Fel nem fogom..."

Persze, hogy nem tudod felfogni. Ez nálatok teljesen természetes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés