Videón, ahogy felrobban a katonai raktár a Krímben

2022. augusztus 16. 18:34

Szabotőrökre gyanakodnak.

2022. augusztus 16. 18:34
null

Diverzánsakcióban robbant fel egy orosz katonai raktár az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben, Dzsankoj járásban - ismerte el kedden az orosz védelmi minisztérium. Szergej Akszjonov, a félsziget közigazgatásának vezetője közölte, hogy a detonáció körzetéből, a járás két településéről, Majszkojéból és Azovszkojéból több mint háromezer ember menekítettek ki.

Az evakuáltakat ideiglenesen három mások község iskoláiban helyezték el. Az orosz védelmi tárca szerint a robbanás következtében polgári létesítményekben, egyebek között elektromos távvezetékekben, egy erőműben, egy vasútvonalon és lakóépületekben keletkeztek károk. Az incidensnek a tájékoztatás szerint nincsenek súlyos sebesültjei.

Konsztantyin Szkorupszkij krími egészségügyi miniszter közölte, hogy egyiküket megműtötték, és közepesen súlyos állapotban van, lábán repeszsebesüléssel. A másikat járóbeteg-ellátás után hazaengedték. Korábban a védelmi minisztérium arról számolt be, hogy kora reggel a Dzsankoj járásbeli Majszkoje falunál tűz ütött ki egy ideiglenes lőszerraktárban, és a robbanások következtében ketten megsérültek.

Az incidens környékét öt kilométeres körzetben lezárták. A Kommerszant című lap helyi lakosokra hivatkozva azt írta kedd délután, hogy ugyancsak a Krímben, a Szimferopoli járásban lévő Gvargyejszkoje légitámaszpont felett több robbanást követően fekete füstfelhők jelentek meg. A lap szerint a védelmi tárcánál nem zárják ki, hogy egy kis drón támadást intézett a lőszerraktár ellen.

A krími hatóságok az esetet egyelőre nem kommentálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden bejelentette, hogy a dél-oroszországi Sztavropoli járásban őrizetbe vette a Jobboldali Szektor ukrán radikális szervezet egy követőjét, aki középületek felgyújtására készült Minyeralnije Vodiban és Zseleznovodszkban. A dél-ukrajnai Herszonban, amelyet az orosz erők idén szálltak meg, elfogták a Moszkva által neonácinak nevezett Azov ezred polgári alakulatának több tagját, akik szabotázsakciókat készítettek elő a városban, adatokat gyűjtöttek és továbbítottak az orosz hadseregről, és merényleteket terveztek a regionális hatóságok képviselői ellen.

A letartóztatottak számát a helyi Moszkva-barát hatóságok nem közölték. Az FSZB kedden bejelentette, hogy ukrán szabotőrök augusztus 4-én, 9-én és 12-én felrobbantották a kurszki atomerőműből kifutó nagyfeszültségű (110, 330 és 750 kilowattos) távvezetékek hat tornyát. A tájékoztatás szerint a történtek "az atomerőmű technológiai folyamatának megzavarásához" vezettek. Múlt kedden a Krímben a novofjodorovkai katonai reptéren történt robbanás, amelynek egy halottja és 13 sérültje volt.

A hivatalos tájékoztatás szerint nem volt arra utaló jel, hogy a levegőbe repült lőszerekre szándékosan, a felrobbantásuk céljából gyakoroltak volna hatást.

(MTI)

Nyitókép: Marie-Laure Messana/AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. augusztus 17. 09:54
Minden megszálló erőknek ilyenekkel számolniuk kell...
NeMá
2022. augusztus 17. 01:46
Ha már ilyen sokára készült el, jobb lehetne! Mi tartott eddig? Legalább 3 történet után, mostmár tudni mi a valóság :)
Gyzoltan
2022. augusztus 16. 21:20
Minden háborús "siker", tovább gördíti a háború lavináját!
BartSimpson
2022. augusztus 16. 21:12
A dohányzás káros az egészségre :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik