Ennyit ért a nagy orosz barátság? Még gázt se adnak

2022. augusztus 16. 11:51

Fekete-Győr András
Facebook
Hagyták, hogy Lavrov egy NATO-tagállam társaságában arról értekezzen, az ukránok magukat lövik.

„Azt ígérték, hogy nem lesznek adóemelések és megszorítások. Orbán Viktor azt mondta: »Válságban a baloldal megszorításokra gondol, a nemzeti oldal ugyanakkor a gazdasági növekedést, az adócsökkentést előtérbe helyező gyógyszert alkalmaz.«

Ehhez képest alig pár nappal a megalakulását követően növelte a népegészségügyi termékadót, megemelte a dohánytermékek, a szeszes italok jövedéki adóját, megduplázta az alkalmi munkák adóterhét, valamint megsarcolta a kiskereskedelmi láncokat, a légitársaságokat, a gyógyszerforgalmazókat, a távközlési szolgáltatókat, a bankokat és biztosítókat, akik rögtön el is kezdték továbbhárítani azt az emberekre, az évezred eddigi legmagasabb inflációját kiváltva ezzel júniusban.

Azt ígérték, hogy megvédik a magyarok megélhetését és a munkahelyeket. A Fidesz hónapokig azt mantrázta: »A magyar baloldal a magyar emberekkel fizettetné meg a háború árát.

Ezt a nemzeti oldal nem fogja hagyni.«

Ehhez képest törölték el - a háborúra hivatkozva! - egyik napról a másikra a KATA-t, több százezer ember megélhetését sodorva veszélybe. Miközben Németország tízmilliárd (!) eurós adócsökkentéssel védekezik az infláció ellen, a magyar kormány a világ legmagasabb áfáját fizetteti a magyarokkal, az adókat pedig az egekbe emeli, hogy visszaszedje a pénzt, amit elszórt a választás előtt. Egészen megdöbbentő, hogy a miniszterelnöknek mégis van mersze olyan tanácsokat osztogatni a közrádióban, mint hogy »akinek van munkája, az becsülje meg, és tegyen meg azért mindent, hogy ez a munka meg is maradjon, mert nagy lesz a harc a munkahelyekért«.

Azt ígérték, hogy megvédik a rezsicsökkentést. Orbán februárban még azt mondta: »Van pénz, és ha folytathatjuk a kormányzást, lesz is. (…) A rezsicsökkentés működik, éppen most veszi át azt Magyarországtól Franciaország és Spanyolország.«

Ehhez képest emeli most a kormány duplájára a villany, hétszeresére pedig a gáz árát az »átlagfogyasztás« fölött (amiről pontosan tudja, hogy nem a valós átlag, a családok többsége ugyanis kiesik a rezsicsökkentésből). Negyedmillió háztartásban a százezer forintot is meghaladhatja a gázszámla, több mint kétmillió háztartásban pedig a villanyszámla már biztosan túl fogja lépni a limitként meghatározott 7500 forintot. Az első becslések szerint az új rezsirendszerben a háztartások alig 20-30 százaléka (!) marad majd az átlagfogyasztás alatt. Így védi meg a kormány a rezsicsökkentést?

Azt ígérték, hogy ötödáron fogjuk kapni az orosz gázt. Orbán szerint »Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés.

Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.«

Ehhez képest szerezte be májusban a kormány nemhogy a piaci ár ötödéért, de a tőzsdei ár többszöröséért az orosz gázt. A vakcina- és lélegeztetőgép-biznisz után most itt a gázbiznisz: miközben a magyarok 747 forintot fizetnek köbméterenként a gázért, a németek 587, a belgák 517, a franciák pedig csak 450 forintot. Rezsicsökkentésből pár hónap alatt radikális rezsiemelést csináltak!

Azt ígérték, hogy semmi nem fogja veszélyeztetni a gázellátást. 15 évre szóló gázszerződést kötöttek az oroszokkal, ennek részeként az oroszoknak évente 4,5 milliárd köbmétert kellene szállítaniuk.

Ehhez képest derült most ki, hogy a háború kitörése óta Ausztria felől kevesebb gáz jön a megállapodásban szereplőnél. Nemhogy azt az 1 milliárd köbmétert nem biztosították pluszban, amiről Orbán februárban tárgyalt Moszkvában, még azt se sikerült, amit eredetileg lekötöttek a szerződésben. Szijjártó Péternek eddig mindössze 52 millió (!) köbmétert sikerült kicsikarnia az 1 milliárdból Putyinéktól. Ennyit ért a nagy orosz barátság? Némán hagyták, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy NATO-tagállam társaságában arról értekezzen, hogy az ukránok magukat lövik a háborúban, cserébe még a gázt se sikerült biztosítaniuk!

A fideszes megszorításokkal szemben a Momentum Mozgalom programja pofonegyszerű:

Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez!

Hozzuk haza a magyaroknak járó uniós forrásokat!

Fordítsuk a pénzt az emberek jólétére: iskolákra, kórházakra és munkahelyekre!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

NEM vagy egyedül a vörös posztóddal. A baj az, h. a többségnek, FOGALMA sincs, pontosabban mit jelentene, ha ezek visszatérnének és csatlakoznánk.

Tájékoztatás? Kicsit több kéne.

a Momentum Mozgalom programja pofonegyszerű:
Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez!

Hozzuk haza a magyaroknak járó uniós forrásokat!

Fordítsuk a pénzt az emberek jólétére: iskolákra, kórházakra és munkahelyekre!

Ettől a pénztől még nem lesz tökéletes jólét, mint ahogy a kibic felelőtlen dumájából következne.

Úgy tudom, brüsszeli előírás volt.

Tudod mit? Súgók néked valamit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés