Átkeresztelnek egy darázsfajt, mert rasszista az elnevezése

2022. augusztus 15. 11:52
Új nevet kap, hogy „ne keltsen félelmet, ne legyen diszkriminatív”.

Megkeresést kapott az Amerikai Entomológiai Társaság (ESA) azzal kapcsolatban, hogy át kellene nevezni az ázsiai óriás lódarazsat, másik nevén gyilkos darazsat nevét. Mindezt azért, mert egyesek szerint mostani elnevezése félelemkeltő és diszkriminatív. A társaság beleegyezett a változtatásba és északi óriás darázsnak fogják keresztelni a fajt. 

Érvelésük szerint az „ázsiai” szó használata ugyanis erősíti az Ázsia-ellenes hangulatot az Egyesült Államokban, ráadásul mivel minden darázs őshonos Ázsiában, a nehezményezett név nem közvetít egyedi információt a fajról – írja a ZME Science. Az ESA még tavaly fogadott el egy új iránymutatást, melyben tiltják az etnikai és faji neveket, és nem ajánlják a földrajzi neveket, különösen az invazív fajok esetében. A szervezet arra kéri a kormányhivatalokat, mihamarabb fogadják el az új darázsnevet. 

 

Nyitókép: Elaine Thompson/AFP

 

 

 

Összesen 162 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kínaivírust is át kellett nevezni Kína nyomására.

ESA.
Újabb szervezet, ami kéretlenül osztja a tanácsokat.
Magasról tenni rá.
Esetleg csinálni két másikat, amelyik megmagyarázza, hogy _valójában_ hogy kellene működnie az AI, TI és társai gittegyleteknek. Ha már alapon.

Jól van. A gyilkos darázs név maradhat. A darazsat nem érdekli, hogy nevezik őt az emberek.

A halottnak mindegy, hogy hívják a darazsat. Sajnálom, bocs.

Abban azért van igazság, hogy az "ázsiai darázs" nem túl informatív. Az antirasszista körítés persze hülyeség, nagy kár, hogy mindent le kell önteni ezzel a szósszal.

Jó, nem sokkal, de utóbbiakat nem egyetemi katedrákon oktatják. Az "ázsiai darázs"-ról meg az iskolarendszerben kellene valami okosat mondani, más darázsfajokkal összevetve... Rögtön azzal kell kezdeni, hogy "vannak más ázsiai darazsak is, de ez az, amitől itt, Amerikában (és Európában amúgy) be vagyunk tojva". Nem egyszerűbb nem magyarázkodni?

De a személyiben az ázsiai rasz kifejezés remélem marad.

Itt annyi a kérdés, hogy miért kellett az antirasszizmust hozzákeverni egy állatfajta névadásához. Nem lett ezzek kicsit túldimenzionálva a probléma?

A lényeg a röhej, sajnos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés