Kimondták a hitelminősítők: részleges csődbe ment Ukrajna

2022. augusztus 14. 14:09
Szerdán derült ki, hogy Ukrajna egy háttéralku keretei között megegyezett az érdekelt befektetőkkel arról, hogy két évre nem fizeti az ország a tartozásait.. A két hitelminősítő ezt részleges csődeseménynek tekinti.

Miután a napokban háttéralkut kötött Ukrajna a befektetők többségével arról, hogy két évre befagyasztja 20 milliárd dollárnyi nemzetközi tartozásán az adósságszolgálatot, két hitelminősítő is kimondta, hogy ez gyakorlatilag csődesemény – számolt be a Portfolió.hu.

Szerdán derült ki, hogy Ukrajna egy háttéralku keretei között megegyezett az érdekelt befektetőkkel arról, hogy két évre nem fizeti az ország a tartozásait, amivel kb. 6 milliárd dollárnyi likviditást őriznek meg. Az S&P és a Fitch Ratings péntek éjjeli közleményeiben világosan rögzíti, hogy

a kényszerűalku gyakorlatilag csődesemény,

mert szelektív csőd, illetve részleges csőd kategóriát jelentő új osztályzatot adtak az ukrán hosszú lejáratú devizaadósságra.

Ezeknek az a lényege, hogy rendre szelektív nemteljesítésre, illetve korlátozott nemteljesítésre rontották Ukrajna devizaadós-besorolását, mivel az ország adósságátütemezését problémásnak ítélik. „Tekintettel az átstrukturálás bejelentett feltételeire, kritériumainkkal összhangban a tranzakciót problémásnak és nemteljesítéssel egyenértékűnek tekintjük” – közölte az S&P, amely CC/C-ről SD/SD-re (selective default) csökkentette Ukrajna devizaalapú besorolását. A Fitch C-ről RD-re (restrictive default) csökkentette az ország hosszú távú devizaadós-besorolását.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal / AFP

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

???

Miért, fizetnek bármiért is?
Akár csak a töménytelen fegyverért?

De nem részleges, hanem teljes csődben van Ukrajna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés