A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

2022. augusztus 13. 11:50
A hírt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára közölte.

Az államtitkár a szombati Facebook-bejegyzésben azt írta, a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe.

A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra”

– hívta fel a figyelmet Menczer Tamás. 

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. „A 32 százalék feletti szint normális időkben elegendő is lenne – különösen, hogy az európai átlag 20 százalék alatt van ” de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk” – fogalmazott.

„Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni” – tette hozzá az államtitkár. „A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amelyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, amelyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések”

– ismertette Menczer Tamás.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 195 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

WAZZE!
NEM KELL KÖSZÖNNI , NEM EZEKEN MÚLT SEMMI SEM.

NOVEMBERBEN LEGKÉSŐBB VÉGE A HÁBORÚNAK, TŰZSZÜNET LESZ, MINT KOREÁBAN.
LESZ GÁZ, LESZ VILLANY, LESZNEK, AKIK EZEKEN AKARNAK NYERÉSZKEDNI, DE KAJA AZ CSAK NAGYON DRÁGÁN LESZ.
SEBAJ, CSAUSESZKU IS AKKOR KEZDTE A FÜVET MEG A FŰRÉSZPORT AJÁNLGATNI A ROMÁNOKNAK, AMIKOR ELADOTT MINDENT.
A ROMÁNOK MEG VÁLASZUL LELŐTTÉK, MINT EGY RÜHES KUTYÁT A FELESÉGÉVEL EGYÜTT.

Legyél átalányos.

Miért nem akarsz átalányos lenni? Így is figyelheted. Ha kevesebbet fogyasztasz és ezért túlfizetést, jóváírják.

Nyáron tegyél félre rá, akkor úgyis keveset fogyasztasz. Ha ennyire ragaszkodsz a diktalashoz.

Ok, de az osztrákok lenyúlták a területükön lévő német tulajdonú gáztározót gázzal együtt.

A gáz árának csökkenése hosszú időre kilőve. 30 éve atalanyosok vagyunk. Figyelem a fogyasztást és előre tudom, ha megtakarítunk vagy némileg túllépjük. Nekünk ez jobb, mint a téli nagy számla

Ezen a ponton csodálkoztam el: "az Európai Unió vezetői meghajoltak a sajtó nyomása előtt, és március közepétől jelzéseket küldtek a piacnak: már nincs kizárva a gázembargó."
Persze, értem én, nem ismerjük a politikusok motivációit, a háttéralkukat, nem biztos, hogy a sajtóra reagáltak - de az tény, hogy magyarországi elszólásokból lehet tudni, hogy a baloldali politikusokat a baloldali sajtó mozgatta, ők rángatták be őket a stúdiókba, hogy egy adott téma kapcsán nyilatkozzanak, mégpedig azt, amit elvárnak tőlük, illetve elég sok balos (független, objektív) médiamunkásból lett pártpolitikus.
Szóval, valószínűleg van szerepe a sajtónak, viszont akkor ez nagyon durva: az európai emberek feje fölött döntöttek (egyébként senki által meg nem választott) vezetők olyan emberek nyomására, akikre senki nem szavazott, és elvileg a történéseket mutatják be az olvasóknak, nem pedig fordítva, nyomást gyakorolnak a politikusokra, hogy a számukra tetsző történéseket segítsék elő.

Hány négyzetmétert fűtesz? Kb 150-re saccolom.

Próbálj egyszer az életben egy télnél előbbre gondolkozni. A most kivágott fákkal jövőre lehet fűteni.
A világ megbolondulni készül.
Tajvan körül gyakorlatozik Kína, Zselé attomerőművet lövöldöz, Medvegyev atomerőművek véletlen eltalálásával fenyeget, szankció itt, szankció ott, Koszovó is mozgolódik, az infláció elszabadulóban mindenfelé. És évszázados barátok is szúrnak hátba egyik hétről a másikra.
Ilyen körülmények között hátradőlni, mert van érvényes szerződésünk, és szépen telnek a tárolőink...??? Szerencsére a kormány óvatos.

Én 120-at, éve 2400 köbméterből. Atalannyal nem okoz gondot kifizetni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés