Zsarolási pénzek

2022. augusztus 12. 7:50

Szőcs László
Magyar Nemzet
Augusztusban általában a fű sem nő Brüsszelben.

„Augusztusban általában a fű sem nő Brüsszelben – szabadságon vannak a tekintetes intézmények –, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy kis időt szakítani politikai üzengetésre. Az Európai Bizottság tegnap fontosnak tartotta ismételten leszögezni, hogy Lengyelország csak akkor juthat hozzá a pénzéhez az EU helyreállítási alapjából, ha teljesíti azokat a – brüsszeli bikkfanyelven szólva – »mérföldköveket« és »célokat«, amelyekről állítólag már megállapodtak Varsóval. Csakhogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel jobboldal erős embere ezt máshogy látja: szerinte nincs hová hátrálni, így is nagy kompromisszumkészségről tettek tanúbizonyságot. Akik követték a lengyel jogállamisági ügynek, ennek az elnyűhetetlen uniós gumicsontnak az alakulását, emlékeznek rá: az igazságszolgáltatási reformon vitatkoznak a felek, például ilyen részleteken: megkérdőjelezheti-e egyik lengyel bíró a másikat? Önmagában aligha olyasmi ez, amin lerágnánk a körmünket a nyár közepén, amíg sorba állunk a lángososnál. Sajnos azonban a vita körülményei, kontextusa és következményei is ahhoz az alapvető kérdéshez vezetnek el végső soron: milyen Európában akarunk élni? Ez viszont már mindannyiunkat érint, sokunkat foglalkoztat is.

Először is: Lengyelország nincs egyedül, hazánknak is nagyon hasonló vitái vannak Brüsszellel az uniós pénzek kifizetésével kapcsolatban. Szintén folytattunk tárgyalásokat, talán az ősszel sikerül is végleg tisztázni a nézeteltéréseket. Másodszor: a tét nem kicsi, euróban számolva tízmilliárdos nagyságrendről van szó. Ez olyan összeg, amelyet bármely kormány megérez – ha hiányzik a büdzséből, akkor politikai kockázatban is. Persze, a kifizetéseknek vannak bizonyos technikai, bürokratikus feltételeik, amelyeknek meg kell felelni: mire fordítják a pénzt a kedvezményezettek, hogyan zajlik ennek az ellenőrzése stb. Természetes, hogy dolgoznak az aktamunkások. A mi kérdésünk viszont az, mennyire serénykednek eközben az aknamunkások is? Mármint azok, akik a szakpolitikai részletkérdések és a közvélemény számára követhetetlen nyelvezet mögé bújva valójában politikai szempontokat érvényesítenek az EU fekete bárányainak elkönyvelt Varsó és Budapest rovására. Áperte nem mondják meg, hogy erről van szó. De riasztó azzal szembesülni, hogy a két országgal folytatott tárgyalások időbeli eltolódásában – miként az InfoRádió tudósít – »szempont lehetett egyes brüsszeli politikai körökben az is, hogy az orosz–ukrán háború megítélése és következményeinek kezelése kapcsán már amúgy erősen terhelt lengyel–magyar összetartást még tovább lehet esetleg gyengíteni«.”

Nyitókép: Dursun Aydemir/AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dezsőke 2022. augusztus 12. 8:17 Szerkesztve: 2022. augusztus 12. 8:31
12
Brüsszel zsarol

Brüsszel nem engedi a háborút befejezni (támogatja az ukrán háborút)

Brüsszel felelőssége nem kétséges

Brüsszel nyíltan ruszofób (Brüsszel rasszista?)

Brüsszel autokrata

Brüsszel szankciói tönkretették Európát

Brüsszel amerikai érdekeket képvisel...

Brüsszelben a tagsági viszonyok nem egyenlőek

Brüsszel nagyhatalmi törekvései (Amerika oldalán) nem egyeztethetők össze képviseleti jogával"

Elnézést, nem engem kérdeztél, de úgy gondolom, h. pl. Lemberg elvesztése és Katyn emléke emészthetetlen, az érdekes, h. annyira, h. a Bandera-féle tömeggyilkosságok fölött, úgy néz ki, ebben a helyzetben LEHET a nemzeti neheztelésnek NEM hangot, teret adni. A lengyelek azt remélik, h. bárhogyan zárul ez a háború, "BENT" lesznek Ukrajnában, Lemberg kvázi, vagy felosztás esetén ténylegesen visszatér. Mindenki szép és jó, amíg hajlandó az oroszokat ott pusztítani, ahol éri. Egy atomerőmű lövése is belefér, ez már a minősített agybaj esete. A USA, mint nagy testvér és demokrácia bajnok, majd segít.

Lengyelország jól és épen jött ki az átalakulásból mi NEM. Míg az ország elkótyavetyélő, kormányzásban tehetségtelen Ripacs és hozzá hasonló stábja nálunk az ellenzék vezére, még azt is lehet mondani, h. itt még semmi nem dőlt el. Küzdünk és reménykedünk, h. ez NEM lesz hosszú háború.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés