A háborúk felelősei

2022. augusztus 12. 14:17

Lényeges a döntési helyzetben lévő vezető személyisége a háborúk kirobbantásában.

2022. augusztus 12. 14:17
null
Földi László
Földi László
Magyar Nemzet

„Tanultuk: a történelmi konfliktusok katonai összecsapásokban csúcsosodnak ki, melyek hátterében olyan tételek húzódnak meg, mint célterületek megszerzése, ásványi lelőhelyek birtoklása vagy egyszerűen csak az élethez szükséges feltételek és adottságok – például víz, termőföld – nyújtotta biztonság garantálása. Nem vitatható, hogy léteznek valós okok, de egy lényeges kérdés mégis előtüremkedik az objektivitás látható sokaságából, mégpedig az, miért éppen egy bizonyos időpontban szólalnak meg a fegyverek? A megszerzendő föld, ásványkincs, élhető terület bármikor máskor is felkelthették volna az elbirtokolni vágyók, vagyis a harcokat kirobbantani akarók figyelmét.

Minden bizonnyal ekkor lép be a folyamatba az emberi tényező. A hatalmat birtokló, és ebből következően cselekvésre adottsággal és persze motivációval rendelkező vezető, egy nagyhatalom – vagy csak egy »törekvő” ország – elnöke, kormányfője, a hatalmat gyakorló párt vezetője. Mert igaz a mondás: »Kövesd a pénz útját, és megérted a legbonyolultabbnak tűnő összefüggéseket is!« De az emberi tényező akarata nélkül semmilyen okos konspiráció nem képes sikert elérni, sőt el sem indul a történet, azaz a háború. Nem spekuláció, hogy minden kornak megvolt a maga háttérhatalmi »súgórendszere«. Még az sem kizárt, hogy történelmi korokon keresztül ugyanaz az erőtér bukkan fel, ahogy a mai progresszív liberalizmus sem más, mint a már egyszer levitézlett kommunizmus reinkarnációja. Az ilyen módon létező érdekérvényesítés legtöbbször a többség, az emberiség kárára éri el céljait.

Lényeges azonban a döntési helyzetben lévő vezető személyisége a háborúk kirobbantásában. A vezetői felelősség és lehetőség sokkal meghatározóbb a történelemben, mint ahogy azt feltételeznénk. Nem vitatva a történészek tudományos elemzéseit és levont következtetéseit, saját verzióm szerint lebecsüljük az egyén lehetőségét, és igen gyakran a kollektív felelősség képtelenségével helyettesítjük. A döntésképes (gyakran elvakult) vagy döntésképtelen (tehát tehetetlen) állami vezetők egymáshoz és a kihívásokhoz való viszonya sokszor irányította létünket zsákutcába. A háttérből manipulálni kész, nem látható erőterek – a pénz útját egyengetők – csupán az irányok kijelölésére képesek. Még akkor is, ha elképesztő operatív pozíciót építettek ki, például az NGO-k, azaz álcivil szerveződések formájában. Képesek akciózni, tömegeket megvezetni, már-már az »életről lebeszélni« az őrületeik divattá tételével, a normális élettől való elfordulás kierőszakolásával. A végső lökést azonban mindig egy ember, a hatalom birtokosa teszi meg.”

Nyitókép:EyePress News / EyePress via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gulyásleves
2022. augusztus 13. 11:49
"Lényeges a döntési helyzetben lévő vezető személyisége a háborúk kirobbantásában." Tusványos....
lhotx
2022. augusztus 13. 08:31
Ma komcsi elveket vesznek-eladnak, holnap kapitalizmus iránti rajongásból vásárolnak be -- de abból is csak annyit, ami épp szükséges. Az államvezetésben még fontos az emberi tényező, a cégvezetésben ellenben szinte el is tűnt mára.
Jusztiscsak
2022. augusztus 13. 01:17
Szörnyű látni mennyire képes elaljasítani titeket a bűnöző, csaló korrupt, gyilkosokat támogató köpcös diktátorkátok és a beteg rezsimje. Hála istennek közel a szakadék széle, remélem együtt mentek vele a süllyesztőbe is.
Namond
2022. augusztus 12. 22:13
Jó írás. Csak kevés szó esik benne, az oroszellenes jenki-ukrán provokációk sorozatáról, mely annyiban besült, hogy az oroszok előbb léptek, nem üzentek hadat csak intervenciót követnek el a Minszki megállapodás betartatása érdekében. No meg a Soros, Biden, Bush gazdasági érdekeken túl is vannak háttér szereplők, ők csak a kirakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik