A háborúk felelősei

2022. augusztus 12. 14:17

Földi László
Magyar Nemzet
Lényeges a döntési helyzetben lévő vezető személyisége a háborúk kirobbantásában.

„Tanultuk: a történelmi konfliktusok katonai összecsapásokban csúcsosodnak ki, melyek hátterében olyan tételek húzódnak meg, mint célterületek megszerzése, ásványi lelőhelyek birtoklása vagy egyszerűen csak az élethez szükséges feltételek és adottságok – például víz, termőföld – nyújtotta biztonság garantálása. Nem vitatható, hogy léteznek valós okok, de egy lényeges kérdés mégis előtüremkedik az objektivitás látható sokaságából, mégpedig az, miért éppen egy bizonyos időpontban szólalnak meg a fegyverek? A megszerzendő föld, ásványkincs, élhető terület bármikor máskor is felkelthették volna az elbirtokolni vágyók, vagyis a harcokat kirobbantani akarók figyelmét.

Minden bizonnyal ekkor lép be a folyamatba az emberi tényező. A hatalmat birtokló, és ebből következően cselekvésre adottsággal és persze motivációval rendelkező vezető, egy nagyhatalom – vagy csak egy »törekvő” ország – elnöke, kormányfője, a hatalmat gyakorló párt vezetője. Mert igaz a mondás: »Kövesd a pénz útját, és megérted a legbonyolultabbnak tűnő összefüggéseket is!« De az emberi tényező akarata nélkül semmilyen okos konspiráció nem képes sikert elérni, sőt el sem indul a történet, azaz a háború. Nem spekuláció, hogy minden kornak megvolt a maga háttérhatalmi »súgórendszere«. Még az sem kizárt, hogy történelmi korokon keresztül ugyanaz az erőtér bukkan fel, ahogy a mai progresszív liberalizmus sem más, mint a már egyszer levitézlett kommunizmus reinkarnációja. Az ilyen módon létező érdekérvényesítés legtöbbször a többség, az emberiség kárára éri el céljait.

Lényeges azonban a döntési helyzetben lévő vezető személyisége a háborúk kirobbantásában. A vezetői felelősség és lehetőség sokkal meghatározóbb a történelemben, mint ahogy azt feltételeznénk. Nem vitatva a történészek tudományos elemzéseit és levont következtetéseit, saját verzióm szerint lebecsüljük az egyén lehetőségét, és igen gyakran a kollektív felelősség képtelenségével helyettesítjük. A döntésképes (gyakran elvakult) vagy döntésképtelen (tehát tehetetlen) állami vezetők egymáshoz és a kihívásokhoz való viszonya sokszor irányította létünket zsákutcába. A háttérből manipulálni kész, nem látható erőterek – a pénz útját egyengetők – csupán az irányok kijelölésére képesek. Még akkor is, ha elképesztő operatív pozíciót építettek ki, például az NGO-k, azaz álcivil szerveződések formájában. Képesek akciózni, tömegeket megvezetni, már-már az »életről lebeszélni« az őrületeik divattá tételével, a normális élettől való elfordulás kierőszakolásával. A végső lökést azonban mindig egy ember, a hatalom birtokosa teszi meg.”

Nyitókép:EyePress News / EyePress via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezdem úgy látni ezt a háborút, mint ami majdnem úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött.

Akinek megy, annak nem kunszt. Megtanulni lehetetlen. Nagyon tetszett! A másik Gyémánt egy nagy magyar festő.

Félreértetted, nem érték ítélet, hanem az, h. sorsdöntő, h. pl. vészhelyzetre ki tud-e egy nép "termelni" megfelelő vezetőt. L. Magyarország és Törökország kijövetele az I. és II. háborúból.

A magyar "elit" szabályosan lebénult az I. háború végére, Törökországban akadt egy Kemal Atatürk. A magyar közgondolkodás még addig sem volt képes alakulni, h. Károlyit határozottan elítélje, egyszer és mindenkorra.

A II. háborúban VOLT Horthynak egy kiugrási kísérlete. NEM kellettek a németek, h. leverjék. A Horthy kor számos eredménye mellett elmaradt egy várva-várt és szükséges földreform. Ha ezt lett volna szívük meglépni, talán máshogy alakul a magyar fejlődés.

Most már mindegy.

A lényeg az eredményesség. Ez a 12 év, plusz az előtte lévő 4, Magyarország számára emelkedő időszak volt, végig nagyon erős kint-benti ellenszélben, a kintit is az itthoni, kormányon az országot csődbe vivő ellenzék fújta. Kormányon privatizáltak, pénz sehol, iparágakat számoltak fel. A térségben régi-új, ellenzéki elit által létrehozott LEGMAGASABB államadóssággal léptünk át az új világba. Ez megszabta, h. a Fidesz kormányok meddig juthattak el eddig. Ezután pedig a háború fog mindent megkeseríteni és megnehezíteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés