„Nembináris” karakter lesz Jeanne d’Arc a londoni Globe színpadán

2022. augusztus 12. 20:00

A francia hősnőt Isobel Thom alakítja, aki magát is „nembináris” személyként tartja számon.

2022. augusztus 12. 20:00
null

Augusztus 25-én debütál a londoni Globe Színház színpadán az I, Joan című darab, amiről vélhetően azért fognak elsősorban cikkezni a lapok, mert az orléans-i szűzként ismert Szent Johannát nembináris karakterként mutatják be – számolt be a 24.hu.

A portálon azt írják: Charlie Josephine által írt, és Ilinca Radulian által rendezett darab alaptörténete természetesen követi a hagyományokat: a százéves háború idején játszódik, amikor a francia-brit konfliktus káoszából kiemelkedik Jeanne d’Arc alakja.  A színdarab azt ígéri azonban, hogy nem az ezerszer hallott történetet mondja fel újra,

hanem új megvilágításba helyezi azt.

Többek közt azzal is, hogy a főszereplő megkérdőjelezi a genderidentitást, és magát végül nembinárisként, azaz olyan neműként definiálja, amely kívül helyezkedik a kétpólusú (nő-férfi) genderfelfogáson.

A francia hősnőt Isobel Thom alakítja, aki magát is nembinárisként tartja számon.

„A történelem során már számtalanszor ábrázolták csodálatosan Jeanne d’Arcot nőként. Ez a darab egyszerűen csak felajánlja a lehetőséget arra, hogy más nézőpontból lássuk őt. Hisz ez a színház feladata: hogy feltedd magadnak a kérdést, mi lenne, ha? A színházak olyan darabokat állítanak színpadra, amelyekben bármi megtörténhet. Shakespeare sem írt történelmileg hiteles darabokat. Fogta a múlt figuráit, akiket viszont a saját korát firtató kérdések foglalkoztatták” – nyilatkozta a darabról Michelle Terry, művészeti vezető.

Nyitókép: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2022. augusztus 14. 01:31
Jeanne d'Arc férfi volt és annak is érezte magát. A környezete nőnek bélyegezte. A századok távlatából ezért látszik genderfluidnak. Ez ellen a megbélyegzés ellen lázadt a szerencsétlen. A 100 éves háború csak közbejött. Újmúltíró
Ekrü
2022. augusztus 13. 21:49
Őszintén? Nem sok különbséget látok aközött, hogy valaki Napóleonnak képzeli magát, vagy nembinárisnak, esetleg himbilimbivel a lába között nőnek vagy éppen kutyának. A baj az, hogy diliház helyett itt futkosnak közöttünk....
Péterffy
2022. augusztus 13. 17:21
"A francia hősnőt..." De nem hősnő, mert a nő, az bináris nem.
Kormánypárti1
2022. augusztus 13. 17:14
És hogy fogják a történet végén meggyalázni a szüzességét? Fúúúúúúúúúúúúúújjjjjj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik