A #MeToo eredménye: romlottak a nők karrierlehetőségei

2022. augusztus 12. 06:27

Marina Gertsberg, a Melbourne-i Egyetem professzora közzétett tanulmányában részletesen foglalkozik azzal, hogy a #MeToo mozgalom miként változtatta meg a férfi-női viszonyokat és miként rontotta a nők esélyeit a munkaerőpiacon.

2022. augusztus 12. 06:27
null

A Melbourne-i Egyetem közgazdász professzora, Marina Gertsberg közzétett tanulmányában hosszasan ír arról, hogyan változtatta meg az elméletileg a nőket támogató #MeToo kezdeményezés a nők helyzetét a tudományos életben. Gertsberg a felmérést fiatal közgazdász akadémikusok bevonásával végezte el és arra az eredményre jutott, hogy a nők a #MeToo után kevesebb új kutatási projektet indítanak el.

Ennek hátterében elemzése szerint az áll, hogy ugyanazon intézményen belül sokkal kevésbé hajlandóak férfi társszerzővel együtt dolgozni a mozgalom megerősödése óta. Úgy fogalmazott, azokon az egyetemeken hatványozottan igaz ez, ahol magas a férfiak szexuális zaklatásával kapcsolatos vádak észlelt kockázata.

A #MeToo-nak köszönhetően megnövekedtek az egyetemi kutatások költségei is, amelyek hátrányosan hat a nők karrierlehetőségeire. A professzor szerint nagyon rossz tendencia, hogy a férfiakkal való együttműködés kényszeres megszakítása után a nők nem pótolják a projekteket azzal, hogy más nőkkel vagy önmaguk dolgozzanak tovább a feladaton. 

 

 

Nyitókép: Seung-il Ryu/NurPhoto/AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2022. augusztus 12. 15:51
Ha csak 0.3-0.4 százaléknyi ciszheteró macsó volna a társadalomban, akkor ez egyáltalán nem is létezne, mint probléma.
Griffi
2022. augusztus 12. 14:19
Nő vagyok, és szégyellem azokat a nőket, akik tönkreteszik a férfi-női kapcsolatokat. A metoo mozgalom akkora kárt okozott, hogy csak na.
Akitlosz
2022. augusztus 12. 13:58
"A professzor szerint nagyon rossz tendencia, hogy a férfiakkal való együttműködés kényszeres megszakítása után a nők nem pótolják a projekteket azzal, hogy más nőkkel vagy önmaguk dolgozzanak tovább a feladaton." Na és miért nem? Csak nem azért nem tudnak, mert a férfi kolléga volt az agy vagy a fő szervező a projektben? Ha a kvótázó cégek 100%-os kvótákat alkalmaznának, azaz csakis, nőket, buzeránsokat és négereket alkalmaznának, akkor ki dolgozna náluk? A hatékonyság nagyot zuhanna és a cég tönkremenne. Amíg vannak még akik húzzák a céget, addig az el bír tartani pár kvótaembert, akik annyira nem húznak, de marketing, meg politikai okokból jól jönnek a cégnek. De mint látható húzóemberek nélkül a projektek inkább leállnak, a kvótanépség önállóan nem tudja azokat befejezni.
crydog
2022. augusztus 12. 13:44
Nyugati - főleg amerikai - tendencia hogy egy nőnek elég csak megvádolnia a férfi munkatársát/főnökét, a munkáltató - az állítás TÉNYSZERŰSÉGÉT figyelmen kívül hagyva, szinte minden esetben AZONNAL felfüggeszti a megvádolt munkaviszonyát. EZ tény. Általában a hamis vád tényállásának ismérve UTÁN sem állítja már vissza. Ez is tény. Egy férfi vezető százszor is meggendolja hogy női munkatárssal dolgozzon .. Mee2 - 21.ik századi boszorkányüldözés, ahol a nők ugyanolyan gátlástalanul hazudnak mint anno amikor nőtársaikat küldték máglyára..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik