A német elitnél meleg fogadtatásra talál a woke imperializmus

2022. augusztus 12. 10:07

Frank Füredi
Látószög blog
Az angol-amerikai világban meghonosodott gyakorlatot követve Németországban is szorgosan működik a nyelvrendőrség.

„A századforduló óta eltelt években globálissá vált a kultúrharc. Az amerikai kulturális elit Washington hivatalos támogatásával ipari méretekben exportálja a woke értékeket. Az identitáspolitika Kaliforniából származó retorikája és narratívája egyhamar utat talált az európai fővárosokba.

A német politikai elit az új kormány alakulása (2021) óta lelkesen vesz részt a globalista kereszteshadjáratban, amely a bevett társadalmi és kulturális konvenciókat vette célba. Az újonnan megválasztott parlamenti képviselők közül sokan szorgoskodnak azon, hogy terjesszék és intézményesítsék a woke eszményét. Jóllehet, fennkölten hirdetik a sokszínűség és az identitás értékeit, van egyetlen identitás, amelyre ez a befogadó szellem nem vonatkozik, az pedig a német identitás. Tavaly, a parlament alakuló ülése előtt Paula Piechotta zöld képviselő az Intstagramon emelt panaszt »minden idők legcsúnyább fesztivál-karkötője ellen«. A szóban forgó szalagon (amelyet a képviselőknek a csuklójukon kellett viselniük, hogy belépési jogosultságokat igazolják) a német nemzeti színek díszelegtek.

A német politikai elit jelentős része tudatosan elhatárolja magát nemzeti örökségétől, olyannyira, hogy nem is hajlandó kiállni bizonyos alapvető nemzeti normák és értékek mellett.

Így például ahelyett, hogy a német nyelv szeretetét ápolnák és őriznék, meg sem próbálták útját állni a woke-szellemű nyelvi barkácsolásnak. Néhány hangos hagyományőrző csoporton kívül, amelyek szót emeltek a Gendersprache (gendernyelv) ellen, senki sem kifogásolta, hogy az állami- és a magánszektorban egyaránt új nyelvi szokások honosodtak meg, például a hímnemű főnevek tömegéhez párosítottak nőneműt.

Látványosan terjed továbbá a nemileg semleges nyelvhasználat, akárcsak a transznemű ideológia. 2018-ban szövetségi törvényt fogadtak el, amely kötelezővé tette, hogy minden hivatalos személyi okmányban – így a születési anyakönyvi kivonatokban és az útlevelekben is – a tulajdonos nemét a következő három változat közül kell kiválasztani: férfi, nő és egyéb. De a törvény azt is megengedi, hogy az állampolgár egyiket se jelölje meg. Azóta a német intézmények egymással versengve igyekeznek új nyelvi leleményeket bevezetni, hogy bizonyítsák, mennyire elsajátították a woke erényeket. 2019-ben Hannover városa minden hivatalos közlésben – az e-mailektől a brossúrákon át a plakátokig – kötelezővé tette a nemileg semleges nyelvhasználatot. Hannover eredeti újítással is előállt: bevezette a »nemi csillagot«, így jelezve, hogy egy adott főnév férfiakra, nőkre és bármilyen típusú harmadik neműekre is vonatkozik.

Az angol-amerikai világban meghonosodott gyakorlatot követve Németországban is szorgosan működik a nyelvrendőrség, és meg is tesz mindent, hogy megakadályozza az olyan szabad és nyilvános vitát, amelynek tárgya a transzneműség politikája és gyakorlata lenne. Néhány hónappal ezelőtt genderkritikus kutatók egy csoportját a holokauszttagadókhoz hasonlították, mert kétségbe vonták a transzneműség ideológusainak némely tételét. A német közéletben ma már bevett gyakorlat, hogy a holokauszt emlékét fegyverként használják az ellenfelek befeketítésére.”

Nyitófotón, balról: Baerbock, Habeck (Zöldek), Scholz (SPD), Lindner (FDP) és csapatuk (via Christian Lindner Fb)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rá fognak kapcsolni, mivel a libsiknek nem maradt más a kultúrharc terén, csak ez a woke szemét. Illetve nem nagyon maradt más a kultúrharcon kívül. Nem ért véget a történelem 1990-ben, újat meg nem nagyon találtak maguknak.

Amerikának még jók lesznek valamire..
Rég elkezdődött már a folyamat: az ott állomásozó amerikai haderővel, Merkel lehallgatásával, Volkswagen-botránnyal stb

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés