Újabb támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

2022. augusztus 11. 19:02
Legkevesebb három lövedék csapódott be a zaporizzsjai atomerőmű radioaktív izotópraktárának közelében.

Mint arról a napfolyamán mi is beszámoltunk, orosz források szerint az orosz légvédelem visszaverte az ukránok támadását a zaporizzsjai atomerőmű ellen.

Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsja megyei katonai és polgári közigazgatás vezetője csütörtök délután a Telegramon közölte, hogy legkevesebb három lövedék csapódott be a zaporizzsjai atomerőmű radioaktív izotópraktárának közelében, amikor ukrán részről csütörtökön újabb támadás érte a létesítményt. A tisztségviselő szerint a háttérsugárzás normális. Balickij tájékoztatása szerint a zaporizzsjai hatóságok cselekvési tervet dolgoztak ki arra az esetre, ha az ukrán fegyveres eltalálnák a nukleáris hulladéktárolót, ami magában foglalja a lakosság evakuálását is.

Az erőmű területén több ezer tonna radioaktív hulladékot tárolnak.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint a támadások következtében megsérült a kahovkai alállomás távvezetéke, amelyet a helyreállításig lekapcsoltak. A vezeték megrongálódása miatt a létesítmény területén tűz keletkezett, de ez nem érintette a reaktorblokkokat.

Balickij azzal vádolta meg Kijevet, hogy szándékosan vette célba a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris hulladéktárolóját, ezzel egy „piszkos bomba” robbanását előidézve. Megerősítette, hogy a zaporizzsjai hatóságok készek fogadni az ENSZ főtitkárát és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségét, szavatolni a biztonságukat és bemutatni minden bizonyítékot.

(MTI)

Nyitókép: Ed Jones / AFP

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Roland Hugins amerikai író/június 5./

"Az igazság az, hogy az Egyesült Államok az egyetlen nagylelkű hatalom a világon. Amerikában kevés az önző agresszió szelleme, amely a militalizmus középpontjában áll. Egyedül itt létezik széles alapja a tetsvériség új szenvedélyes érzésének és az emberi értékek új skálájának. Mélységesen irtózunk a háborútól, nem rajongunk a csillogásért, vagy a dicsőségért. Nem törődünk azzal, hogy uraljunk idegen népeket, legyen az fehér, vagy színes, nem törekszünk arra, hogy a holnap rómaiai, vagy a világ urai legyünk."
A világ legnagyobb fekete föld készlettel rendelkező Ukrajnában hosszú évek óta hatalmas területeket bérel a Bayer által immáron felvásárolt Monsanto és a Pioneer. Az ukrán vetőmegtermelés - az egyre nagyobb teret nyerő GMO-val - , az ukrán gabonatermelés döntő hányada már amerikai kézben van. E két cég közbenjárására oldották fel a kalinyigrádi körzet elleni blokádot, amikor török közvetítéssel párhuzamosan beindult az ukrán gabonaexport.
Az EU vezetése bíróság elé való, már csak egy remény marad, hogy e két amerikai cég számára fontosak az ukrajnai agrár beruházások, s megmentik az ukrán földeket, s vele Európa lakosságának életét.
Ui: Már több unokám megkapta az iskolatáskáját, szeretném, ha be is fejeznék élve a tanévet. Előre is köszönjük Amerika.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés