Megpróbálom elmondani, mi történik a szankcióktól haldokló, diktatórikus Moszkvában!

2022. augusztus 11. 14:38

Migráns Medve
Facebook
A brüsszeliek mehetnek a Csillag Születikbe, de még az előválogatóba, hogy röhöghessünk rajtuk.

„Moszkvába kerültem, ami a jelenlegi körülmények között nehéz volt, tekintettel arra, hogy nincsenek közvetlen járatok, plusz vannak kisállataim. Valaki boldog lehet: Olyan emberként, aki a legközvetlenebb kapcsolatban áll az ukrajnai történésekkel, mivel nyilvánvalóan a gyakorlatban én személyesen is én döntöttem a katonai műveletekről, hétvégenként pedig hobbiból géppuskával kúszom Harkov közelében, a járatok szankciós felfüggesztése miatt kellemetlenségeket éltem át. Szép munka! Közvetlenül azoknak megmutatták az izmokat, akiknek kell. Kimegyek hát az utcára Putyint megdönteni? Nem. Tehát igazán hatásos megoldást választottak.

Röviden: Bár a Facebook már szinte senkinek nem mutatja meg a bejegyzéseimet, megpróbálom elmondani, mi történik a szankcióktól haldokló, diktatórikus Moszkvában. Egy darabig itt leszek még, úgyhogy van lesz mesélni, azt hiszem. Spoiler: Az eddigi néhány nap alatt az utolsó dolog, amit a városban látok, az az, hogy szankciók sújtják. Nincs kevesebb Maybach, minden van a boltokban, úgy tűnt, sokkal több az orosz gyártmányú termék, ugyanakkor a külföldi termékek nem mentek sehova és a hazai termelés növekedése inkább látványos plusz, a bevásárlóközpontok nem üresedtek ki a távozó márkától. Mindeközben továbbra is használják az áramot és senki nem spórol a légkondicionáláson, a városban nem kapcsolják le a villanyt, és az emberek az egész testüket megmossák, nem csak a fontos helyeket, Putyin elmozdításának érdekében. Egyszóval eddig nem vettem észre semmilyen változást a felszínen. A MasterCardot és a VISA-t itt nem fogadják el, ez az EU-ból érkezve kényelmetlen. Csináltatok magamnak egy MIR-t (ez az orosz kártyakibocsájtó), amit már nem csak az Orosz Föderációban fogadnak el, hanem egy csomó országban és ez a lista bővül, így nem csak a moszkvai kirándulásokhoz fog jól jönni, hanem például Törökországban vagy Vietnámban is. Az Instagram és a Facebook csak VPN-en keresztül érem el, mert bár ők nem távoztak maguktól, de az orosz hatóságok így döntöttek. Azt hittem, hogy bosszantó és teljesen kényelmetlen lesz, de az egyébként is egy évre előre kifizetett VPN-nel csak megszokni kell. Nos, ha az árakat forintra fordítjuk, akkor bizonyos áruk és szolgáltatások meglehetősen drágának bizonyulnak és ez annak köszönhető, hogy a rubel árfolyama minden erőfeszítés és előrejelzés ellenére az elmúlt hónapokban nagyon sokat nőtt, és úgy tűnik, nem fog visszaesni. Igazán átgondolt szankciók ezek: Amikor az euró a dollár alá esik és a rubel lesz a legerősebb növekedésű valuta a világon. A brüsszeliek mehetnek a Csillag Születikbe, de még az előválogatóba, hogy röhöghessünk rajtuk.

Megérkezés után egy helyi SIM-kártyát vettem. Ezért elmondom, hogy van ez és mennyibe kerül Moszkvában. A magyarommal vagyok itt és vettünk is két SIM kártyát. Az első SIM havonta 10 euróba kerül. Tartalmaz 40 gigabájt internetet, valamint korlátlan Tik-Tokot, WhatsAppot és Telegramot, néhány közösségi oldalt, stb. Oroszországon belül 800 perc beszélgetési idő jár, hálózaton belül korlátlanul lehet telefonálni. A második havi 13 euróba kerül. 60 gigabájt internetet, 1200 percet, havi 5 euróért otthoni optikai internetkapcsolatot tartalmaz, korlátlan YouTube, plusz  azonnali üzenetküldők állnak rendelkezésre külföldre utazva is, hogy az ember kapcsolatban maradhasson. Ez egy nagyon emberséges szolgáltatás. Mindkét tarifánál perceket válthatunk internetre és vissza, megoszthatjuk ismerőseinkkel a szolgáltató ügyfelei között, a hó végén fennmaradt percet és az internetet is használhatjuk kávé, mozijegy vásárlására, kedvezményre új telefonra, stb. Ugyanakkor az így el nem költött többi perc és gigabájt nem ég el, hanem átkerül a következő hónapba. Így néz ki a verseny és az ügyfélközpontúság. Tudom, hogy ez Észak-Korea és itt a nap sem jön fel, csak gondoltam szólok, hogy itt a szolgáltatók egymással versenyeznek. Egyszóval csak dicsérni tudom a helyi szolgáltatókat ötleteikért, szolgáltatásaikért és áraikért.”

Nyitókép: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Keressek neked külvárost Belgiumban?

Biden már a liberális Roger Waters szerint is háborús bűnös. Bár tudom, hogy te azt pötyögöd ide, amiért fizetnek. Azért nézd meg a CNN tudósítását arról hogyan menekülnek tömegesen Ukrajnából az oroszok által ellenőrzött területekre. Tanulságos.

Nincs lölője Putyinnak.
És Hernádizsoltija sincs.
Nem hordatja bőröndszám a védelmi pénzt külföldi bankokba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés