Csökkenhet Kína és India étvágya az orosz olaj iránt?

2022. augusztus 11. 10:10
Nyugati szankciók ide vagy oda, a két ázsiai ország még mindig brutálisan sok orosz olajat fogyaszt.

A Világgazdaság írt Kína és India orosz olaj fogyasztásáról. Kína és India a világ első, illetve harmadik legnagyobb nyersolajimportőre, és mindkettő azonnal lecsapott a nyugati szankciók miatt diszkontáron kínált orosz nyersanyagra.

A két ország együtt júliusban naponta 1,85 millió hordó orosz olajat vásárolt, ami a teljes orosz kivitel 41,4 százaléka.

Összehasonlításképp, ez majdnem duplája a tavaly júliusi 21,7 százalékos részesedésnek. A Refinitiv árupiaci adatszolgáltató cég statisztikája szerint viszont Kína júliusban naponta 1,67 millió hordót importált Oroszországból, míg júniusban napi 1,78 millió, májusban pedig 1,99 millió hordó volt a becsült mennyiség.

Az elemzők szerint ez a rövid időszak alatt bekövetkezett csekély csökkenés arra utalhat, hogy csökken Kína étvágya az orosz olaj iránt.

Hozzá kell tenni, hogy az orosz olaj továbbra is legalább tíz dollárral olcsóbb, mint a közel-keleti beszállítók, például Szaúd-Arábia olaja.

Az elemzők szerint hasonló a helyzet Indiával is, akik júniusban 1,12 millió, júliusban pedig már 1,05 millió hordó orosz olajat importált. 

Mindkét ország esetében hozzá kell tenni, hogy

az importált olaj mennyisége természetesen még így is messze meghaladja az ukrajnai invázió előtti mennyiséget, amely az elmúlt egy évben egyszer sem haladta meg a 200 ezer hordót. 

Nyitókép: MTI/EPA/Indonéz Tengerbiztonsági Ügynökség

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés