Indulatokat váltott ki Bánffyhunyadon a magyar óvoda beindítása

2022. augusztus 10. 19:03

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel.

2022. augusztus 10. 19:03
null

A Kolozs megyei kisváros képviselő-testületét péntekre hívták össze rendkívüli tanácsülésre, hogy elfogadja az óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozatot. A határozat elengedhetetlen ahhoz, hogy az óvoda az állami oktatási rendszerben működhessen, az önkormányzat fizethesse a személyzetet és a közköltségeket.   

 A településen ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) bánffyhunyadi szervezetének elnöke, Oana Goga a Facebookon adott hangot elégedetlenségének a határozattal kapcsolatban. Kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben. Kijelentette: „a PSD önkormányzati képviselői akkor szavazzák meg a határozatot, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül”. A szociáldemokrata politikus azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik – régi épületben működő – óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át a magyar állami támogatásból épített óvodába.    

A magyar álláspont

Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere az MTI-nek elmondta: betegség miatt kénytelenek voltak elhalasztani a péntekre tervezett rendkívüli tanácsülést, így a téma az augusztusi rendes tanácsülésen kerül a testület elé. Az alpolgármester hozzátette: reméli, hogy működni fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.    

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet. A Kalotaszeg fővárosának számító, 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók.

A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

(MTI)

Nyitókép: Bethlendi Tamás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2022. augusztus 11. 08:58
Szépen visszatakarodhat a hegyeken túlra a sok betelepített oláh...
Sandokan74
2022. augusztus 11. 08:24
Szokásos román rendszerszintű sovinizmus, magyargyűlölet. Azt hitték 1920-ban pár év alatt mindenki színromán lesz. Tévedtek. A szászokat, svábokat, zsidókat pénzért eladták, más nemzeteket: szlovák, szerb, bolgár, rutén, lipován, stb. beolvasztották, tőlünk magyaroktól azonban nem tudtak megszabadulni. Viszont a mai napig dolgoznak rajta, mindegy, hogy királyság, szocializmus vagy "demokrácia" van.
MrStokes
2022. augusztus 11. 07:04
A bocskorosok ingyen beülnének a református bölcsődébe. Ingyen ország, ingyen bölcsőde.
Isten jobb keze
2022. augusztus 11. 00:26
Az arcukváljonle mind a 2 félnek! A románoknak is, megy a magyar kormánynak is! Az előbbinek mert, elvenném a pénzünket adó forintjainkat, az utóbbinak meg azért, mert azt a pénzt oda adja külföldre! Rohadás..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik