Kína újfent Tajvan erőszakos elfoglalásával fenyeget

2022. augusztus 10. 09:32

Közben még mindig a szigetország körül „hadgyakorlatoznak”.

2022. augusztus 10. 09:32
null

Kína továbbra is aktív volt Tajvan körül szerdán, miközben újból azzal fenyegetett, hogy ha kell, erővel foglalja el a szigetet. Peking múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek eredetileg vasárnapig tartottak volna,

de a kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn a meghosszabbításukról döntött.

A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó forrás szerint a kínai hadihajók szerdán sem vonultak le a Tajvan körüli vizekről, és a sziget nyugati, valamint keleti partjainak közelében is jelen voltak.

Szerda reggel körülbelül húsz kínai és tajvani hadihajó tartózkodott a Tajvani-szoros középvonala közelében, amelyet az Egyesült Államok húzott meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és amelyet Peking hivatalosan sohasem ismert el. Kína az elmúlt napokban többször átlépte a vonalat, amely eddig de facto határként működött a felek között.

Eközben a kínai kormány ugyancsak szerdán fehér könyv formájában nyilvánosságra hozta hivatalos állásfoglalását a tajvani kérdésben. Ebben leszögezte, hogy Peking igyekszik békés eszközökkel elérni Kína és Tajvan újraegyesülését, de nem mond le arról, hogy szükség esetén erőhöz folyamodjon. Hozzátette: az erő alkalmazására csak „kényszerítő körülmények” hatására, „végső megoldásként” kerülhet sor. A kínai vezetés nyomatékosította, nem tűri a külföldi beavatkozást Tajvanon.

„Meghiúsítunk minden kísérletet országunk megosztására” – írta Peking. „Hazánk újraegyesítésének történelmi célját meg kell és meg is fogjuk valósítani” – hangsúlyozta a kormány.

(MTI)

Nyitókép: Kína, 2022. augusztus 8.
A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik gépe a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben.
MTI/AP/Hszinhua

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2022. augusztus 10. 15:10
Ha sokáig provokálják, akkor előre is hozza ami elkerülhetetlen.....
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. augusztus 10. 14:41
El kell foglalni pikk pakk, oszt jóccakát! Mi köze van oda a zusának?!
csulak
2022. augusztus 10. 13:27
nem lesz belole semmi, hacsak az usa ki nem provokalja ezt a haborut is, amint az ukrant !
Akitlosz
2022. augusztus 10. 13:14
"ha kell," És? Nem kell?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik