Káros és kockázatos Magyarországnak, hogy Orbán kizárólag Trumpékra fogad

2022. augusztus 10. 10:15

Jeszenszky Géza
HVG
Egy kisebb ország esetében nem jó stratégia, ha a politika mindent egy lapra tesz fel. Interjú.

Mit gondol Orbán Viktornak a texasi CPAC-en elmondott be­szédéről? 

A tusnádfürdői beszédhez képest, amiben elég szörnyű dolgok voltak, itt nem mondott olyan eget rengetőket. Udvarolt a jól vagy rosszul felmért – nem éppen szép számú – közönségének. Nem a kongresszusban, még csak nem is a republikánusok konvencióján beszélt, hanem egy, a republikánusokhoz kötődő, szélsőségesnek tekintett csoport konferenciáján.

Ha az a cél, hogy az ország jó vagy rossz hírét, de mindenképp terjesszük, mert akkor fognak bennünket ismerni, akkor azt elérte. De ha – logikusan – minél pozitívabb képet szeretnénk Magyarországról kialakítani úgy, hogy az nem csak egy szűk csoportra korlátozódik, akkor a beszéd káros volt. A híre a jelenlevőkön túl másokhoz is eljut, köztük a republikánus párt nem trumpista köreihez is. A mai amerikai kormányzatot pedig mégiscsak a demokraták vezetik.

Ennek a beszédnek tehát csak akkor volna hozadéka az ország szempontjából, ha Trump vagy a Dallasban látott szellem uralkodóvá válna az Egyesült Államokban. Ettől azonban elég messze vagyunk. Trump újabb elnöki ciklusára egyre kevesebb az esély, még ha a félidős választások után a republikánusok erősödnek is.

Ha pedig ez a váltás nem következik be, akkor inkább a rossz hírünket keltette a beszéd.

Ha nem a trumpista vonal kerekedik felül, de a republikánusoké lesz a Fehér Ház 2024-ben, akkor sem segít Orbán mostani szereplése?

Egy kisebb ország esetében nem jó stratégia, ha a politika mindent egy lapra tesz fel. Amerikában nagyon komoly változások történhetnek viszonylag rövid időn belül, s még nem lehet látni, hogy milyen személyek jelennek meg potenciális vezetőként. A republikánusok között is sokan vannak, ismertebb nevek is, akik szemben állnak Trumppal, csak még nem került elő az, aki maga mögé tudná állítani a pártot. Az Egyesült Államokban az előválasztások nemcsak azt döntik el, hogy ki lesz pártjának a jelöltje az adott pozícióra, de van egy hagyomány, hogy aki győztesként kerül ki az előzetes csatározásokból, azt a vesztesek hívei is őszintén támogatják.

Trump elnökként sem törekedett rá, hogy nemzetegyesítő legyen, még a republikánus pártot sem egyesítette. Kockázatos tehát csak rá és erre az irányzatra tenni. Orbán Amerikán, de még a republikánus párton belül is csak egy – nem merem azt mondani, hogy kisebbségi – irányzatot támogat. Ők üdvözlik és tapsolnak neki, de hosszú távot nézve nem túl bölcs, ha Magyarország miniszterelnöke egy vitatható személy és irányzat mellett horgonyoz le. Mert ha a számítás nem jön be, az különösen káros lesz, és sokáig emlékezni fognak rá.”

Fotó: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Honnan tudod, hogy csak Trumpékra fogad? Versenyben van egyáltalán? Kik vannak még versenyben?

Antall mit szólna hozzá vajon?
Forog a sírjában.

Ugyanarra gondoltunk.
Antallnak rokona volt Jeszenszki, családban maradt, azért került/kerülhetett be a kormányába. Abban az időben kevesen voltak a jobb oldalon a hadra fogható emberek, így merülhetett fel Göncz neve is államfőnek.
Szegény Antal vízzel főzött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés