Lenne olyan ország, amely enyhíthetné az európai gázválságot, de több okból sincs rá módja

2022. augusztus 7. 10:18
Az algériai gázexport kapacitáskorlátai mellett politikai kérdések is akadályozhatják az országot abban, hogy elősegítse az EU számára a leválást az orosz gázról.

Legnagyobb afrikai földgáztermelő országként Algéria lehetne az egyik olyan jelentős gázszállító Európa számára, amely nagyban elősegíthetné az orosz gázról történő leválást” – írja vasárnapi cikkében a Portfolio.

Politikai oldal, megoldatlan konfliktus

A cikk ugyanakkor hozzáteszi: az algériai gázexport kapacitáskorlátjai, valamint a növekvő hazai gázigény lefedése mellett politikai kérdések is akadályozhatják az országot abban, hogy elősegítse az EU számára az orosz gázról történő leválást. A lap például rámutat, hogy „Oroszország jelenleg Algéria legnagyobb fegyverbeszállítójának számít.

Az elmúlt évtizedekben Algéria fegyvervásárlásainak mintegy háromnegyedét Oroszországból szerezte be,

2016 és 2020 között Algír mintegy 34 milliárd dollárt költött orosz fegyverekre” – olvasható a cikkben.

De kitérnek arra is, hogy az algériát európával összekötő három gázvezeték (kettő spanyolországba, egy olaszországba vezet) közül az egyiken tavaly ősszel leállították a szállításokat (Algír a Marokkóval való vitái miatt), valamint arra is, hogy Algéria tavasszal a Spanyolországgal is összekülönbözött.

Kapacitás

Pedig Afrika legfőbb gáztermelőjeként Algéria Európa harmadik legnagyobb gázbeszállítójának számít,

az EU összesített gázimportjában tavaly 8,2 százalékos volt a részesedése (2020-ban 12,1 százalék) – írja a lap.

Hozzáteszik: „az összesített algériai gázexportnak pedig mintegy 83 százaléka irányul az EU-ba. Összehasonlításképpen, Európa eddigi legfőbb gázbeszállítója, Oroszország tavaly közel 40 százalékos részesedést ért el az uniós importban”.

Fotó: Portfolio.hu

Az Európába irányuló algériai gázszállítások jelentős növelésének lehetőségét azonban erősen csökkenti Algéria exportkapacitásának korlátozottsága, illetve a hazai gázfogyasztás növekedése – olvasható a cikkben. De a növekvő helyi fogyasztás mellett ráadásul az is erősen korlátozza az export jelentős növelését, hogy az algériai gázszektort alulfinanszírozottság, kiöregedő gázmezők jellemzik. A tervezett új beruházások hatása a termelésre pedig csak évek múlva lesz érezhető – teszi hozzá a lap.

A Portfolio eredeti teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

***

Nyitóképünk csupán illusztráció. A képen Katonai díszszemlével emlékeznek meg Algéria függetlenségének 60. évfordulójáról Algírban 2022. július 5-én. A volt francia gyarmat önállósulásának évfordulóját hatvan ágyúlövéssel és légibemutatóval ünnepelték meg. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés