Újra megindultak a belső hatalmi harcok Ukrajnában

2022. augusztus 5. 10:16
Elemzők szerint Zelenszkij megpróbálja háttérbe szorítani a polgármestereket, hogy megőrizze a helyreállítási segélyek feletti ellenőrzést, illetve gyengítse a jövőbeni politikai riválisokat.

Az orosz megszállás óta nem hivatalos megállapodás született az ukrán politikusok között, hogy tegyék félre a régi nézeteltéréseket, és alkossanak egységes frontot Moszkva ellen. Most azonban, hogy a háború egyre jobban eszkalálódik, és dollármilliárdok érkeznek az országba,

a központi kormány és a helyi vezetők között a háború előtti feszültségek kezdenek újra kirajzolódni

 − írja elemzésében a The Washington Post

„Megpróbálják uralni a politikai mezőt”

Polgármesterek és elemzők a lapnak elmondták, hogy Zelenszkij kormánya a jelek szerint megpróbálja háttérbe szorítani a polgármestereket, hogy

megőrizze a helyreállítási segélyek feletti ellenőrzést, illetve gyengítse a jövőbeni politikai riválisokat.

Több településvezető is úgy nyilatkozott, hogy egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a háború közepette Zelenszkij kormánya visszalép az ígéreteitől és terveitől, hogy a hatalom decentralizálásával és a regionális és helyi önkormányzatok nagyobb hatáskörrel való felruházásával „megszüntesse a szovjet korszak maradványait”.

„A háború alatt Ukrajnában autokratikus tendenciák kezdenek kialakulni. Megpróbálják uralni a politikai mezőt” − mondta Borisz Filatov, a délkelet-ukrajnai Dnyipro polgármestere, egy olyan városé, amely a fegyverek és a segélyek kulcsfontosságú elosztójává vált az ország harcok sújtotta keleti frontján.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülyeségeket beszélsz, de hát úgy tűnik, ez a dolgod. A maffiaállam Ukrajna attól még nem lett szalonképes, hogy az USA bábjaként kiprovokálta az orosz támadást. Nekünk semmi közünk hozzá, az amerikai térnyerést pedig meg kell állítani. Az orosz-európai viszony a mi földrészünk belügye, mi köze van ehhez az USA-nak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés