Soros embere a nem elég kemény szankciók miatt bírálja Orbánt

2022. augusztus 4. 11:27
Kalev Stoicescu szerint Orbán csak Putyin malmára hajtja a vizet.

Kalev Stoicescu, a tallinni Nemzetközi Védelmi és Biztonsági Központ (ICDS) kutatója interjút adott a HVG360-nak. A baloldali/liberális kutató az interjúban Orbán Viktort tette felelőssé a nem elég kemény uniós szankciók miatt. Az elemző  úgy fogalmazott, hogy „nem az én tisztem megmondani, hogy ki kormányozza Magyarországot, de az tény, hogy több olyan politikus van, aki közvetve vagy közvetlenül kiszolgálja Putyin érdekeit. Az Oroszország elleni szankciós csomagok blokkolása vagy felvizezése pedig egyértelműen a Kreml malmára hajtja a vizet. Ha ezt az érintett politikusok nem értik meg vagy szándékosan figyelmen kívül hagyják, az súlyos problémákat okozhat, hiszen már készülnünk kell a hetedik szankciós csomag elfogadására.

A hatodik csomag elfogadása Orbán Viktor miatt nehezen haladt és végül csak felvizezett formában hagyta jóvá az EU.

Ez pedig azt az üzenetet továbbítja Moszkvába, hogy ennyi volt, és így nyugodtak mélyíthetik tovább a válságot”.

Stoicescu emellett leszögezte, hogy Oroszországgal szemben nem lehet háborút nyerni áldozathozatal nélkül: „Oroszország semmiképpen sem képes akkora nyomást gyakorolni a balti államokra, amitől azok összeomlanának: a gazdaságunk erős és Moszkva nem lesz képes zsarolással térdre kényszeríteni bennünket. Ez egy háború, ugyan nem olyan, mint az ukrajnai, de politika és gazdasági értelemben hadban állunk Oroszországgal és egy háborút nem lehet megnyerni áldozathozatal nélkül. Az is fontos, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben már annyit befektettünk Ukrajnába, hogy nem engedhetjük meg magunknak a vereséget."

A dolog pikantériája, hogy a Kalev Stoicescu által képviselt ICDS 2020-ban 35 ezer dolláros támogatásban részesült a Soros Györgyhöz köthető Open Society Fondations-től. Így nem meglepő, hogy Stoicescu Soros álláspontját képviseli az Oroszországgal szembeni hatástalan gazdasági szankciók kapcsán.

Nyitókép: Fabrice Coffrini / AFP

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés