Németország legnagyobb energiaválságáról beszél a német iparszövetség elnöke

2022. augusztus 4. 13:34
A német kormány lomhaságát kritizálja a Német Iparszövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm.

A FAZ beszámol arról: Siegfried Russwurm, a Német Iparszövetség elnöke aggódik az energiaválság miatt. A német ipar szószólója szerint nagyon komolyan kell venni a Nord Stream 1 ügyét. Szerinte az bizonyos, hogy most nem a technológia miatt akad el a gázimport Oroszországból, hanem az orosz elnök az, aki politikai döntést hoz arról, mennyi gázt kap Németország – függetlenül attól, mivel indokolja ezt Moszkva. 

Russwurm szerint Németországnak és Európának cselekvőképesnek kell maradnia, hogy ne legyen külső kényszerítő erők játékszere. Ezért nagyobb tempót követel meg a német kormánytól, hogy hozzon mielőbb döntéseket az energiaellátásról, mint például a gázerőművek helyett a szénerőművekkel történő áramtermelésről.

Robert Habeck német gazdasági miniszter június 18-án jelentette be a szénerőművek újraindítását –

de csak hét héttel később kapcsolódott fel az első szénerőmű a hálózatra.

„Ez nem az a sebesség, amire Németországnak a válságmenedzselésben szüksége van” – szögezte le az iparszövetség elnöke, aki szerint Németország a szövetségi köztársaság megalapítása óta a legnagyobb energiaválságba került. Úgy látja, a gazdaságnak és a magánfelhasználóknak egyaránt ki kell venniük a részüket a gázspórolásból, hogy a termelés ne álljon le. 

Russwurm ugyanakkor több támogatást kér az iparági szereplők számára, hogy változtassanak energiaforrásaikon, például a gáz helyett az olajra átállva. Végső soron a fő prioritás Russwurm szerint a gáztartalékok felhalmozása.

 

Nyitókép: felszíni barnakőszénbánya Garzweilerben (fotó: Shutterstock)

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a helyzet minden esetre segít a zöldeket lejáratni, nevetségessé tenni. Ők a klímavédelmet pusztán politikai karriernek tekintik, miközben a klímavédelem alapja csak komoly gazdasági elemzés, és ezzel párhuzamos tudományos tevékenység lehet. Ez annál komolyabb dolog, hogy Greta Thunberg féle mozgalmárok kezébe adják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés