BBC: Európában egyedül maradt, de Texasban barátok közt találja magát Orbán Viktor

2022. augusztus 4. 9:03
A lap Hegedüs Zsuzsával elemezte, „hogyan alakult ki a kormányfő jelenlegi elszigeteltsége Európán és a közelebbi régión belül”.

A lemondását nemrégiben bejelentő, Orbán Viktor miniszterelnökkel régóta közeli kapcsolatban álló Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízottal beszélt a BBC magyarországi tudósítója azt vizsgálva, hogyan alakult ki a kormányfő jelenlegi elszigeteltsége Európán és a közelebbi régión belül, miközben meleg fogadtatásra számíthat Texasban, ahol az amerikai konzervatívok CPAC konferenciáján fog felszólalni.

A BBC tudósítója szerint a két, egymástól nagyon eltérő személyiség barátságának története sokat elárul Orbán Viktor gondolkodásmódjáról, sikereiről, illetve a „Texastól Torinóig” megtalálható követőit megragadó „varázsáról”, de egyben bukásának csíráit is magában hordozhatja.

Hegedüs szerint Orbánnak rendkívüli képessége van a „politikai vákuumok” felismerésére és elfoglalására,

de a volt miniszterelnöki tanácsadó elsősorban a korábban az amerikai Republikánus Pártnak is dolgozó, 2017-ben elhunyt Arthur J. Finkelstein hatásának tulajdonítja a kormányfő egyre szélsőségesebben megosztó retorikájának erősödését, ami továbbra is meghatározó politikájában.

A BBC tudósítója hozzátette: Orbánt Donald Trump volt elnökkel, illetve Steve Bannon korábbi elnöki tanácsadóval kialakított kapcsolatai ellenére is csak 2021-ben „fedezték fel maguknak” a republikánusok, és mostani amerikai útja nemcsak a Trumphoz és más vezető republikánusokhoz fűződő barátságának megújítására ad majd számára alkalmat, hanem mindenek előtt arra is, hogy a világpolitika színpadán a nemzeti szuverenitás bajnokaként, és olyan politikusként jelenhessen meg, akit nem lehet nem komolyan venni.

fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt is elemezte ez a Hegedűs?
BBC 1942: „A zsidókat egyáltalán ne is említsük”
MTI, Mazsihisz hírek, 2012. November 13. / 21:32
A BBC figyelmeztethette volna a magyar zsidóságot arra, hogy milyen sors vár rá Magyarország német megszállása esetén, ám politikai meggondolásokból ezt nem tette meg – ez derül ki a brit közszolgálati médiatársaság által saját archívumaiban elvégzett kutatásokból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés