Nem tart nyári szünetet a covid

2022. augusztus 3. 17:37
Európában és itthon is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek, valamint a kórházban ápoltak száma. A covid mellett a majomhimlő is egyre nagyobb fejtörést okoz a szakértőknek, az Egészségügyi Világszervezet a múlt héten globális veszélyhelyzetet hirdetett ki. Sőt, egy új kórokozó is borzolja a kedélyeket. Nyári víruskörkép.

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

Tévedtünk, amikor azt gondoltuk, sikerült ki­ismernünk az immáron harmadik éve velünk élő koronavírust. A szakértőkkel együtt mindenki abban reménykedett, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan idén nyáron is nyugtunk lesz valamelyest. Nem így történt: a május elejére az országok nagy részében lecsengő tavaszi hullámot pár hét után követte az újabb nyári hullám. Az Our World in Data egymillió főre vetített, hétnapos mozgóátlagban számolt esetszámai az országok jó részében növekedni kezdtek. (E módszer kiegyenlíti a számok napi-heti ingadozását, így jobban mutatja a trendeket.)

Európa-szerte nő a fertőzésszám

Sok helyütt nemcsak az igazolt covidfertőzöttek száma nőtt rohamtempóban az utóbbi hetekben, hanem az intenzív osztályon ápolt betegeké is. Németországban július közepén arról szóltak a hírek, hogy műtéteket kell elhalasztani, miután a tavaly nyárihoz képest megduplázódott az intenzív osztályokon ápolt betegek száma. Akkor kétezerrel kevesebb szabad ágy állt rendelkezésre, mint egy évvel korábban. Ráadásul az egészségügyi dolgozók is sorra megfertőződnek, és kimaradnak a munkából. „Nem nevezném drámainak a helyzetet, de érezhető feszültség, ami szokatlan nyáron. Ilyenkor általában nyugodtabbak a napjaink” – nyilatkozta a ZDF német közszolgálati csatornának néhány héttel ezelőtt Gernot Marx, az intenzív és sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok egyesületének vezetője. Romániá­ban hétről hétre csaknem a duplájára emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, folyamatosan nő – a múlt héten például nyolcvan százalékkal – a kórházban ápoltaké is, s a súlyos esetek száma is megduplázódott egy hét alatt. Olaszországban július elején újraindították az oltási kampányt, bár kétségtelen, most úgy tűnik, lecsengőben van a járványhullám.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés