Apokalipszis most

2022. augusztus 22. 09:01

Egymástól csak látszólag független válságok követik egymást. Klimatikus vészhelyzet. Gazdasági migráció. Járványok. Háború. Pénzügyi, gazdasági és társadalmi válság. Az apokalipszis négy lovasa? Jásdi István üzletember, csopaki borász írása.

2022. augusztus 22. 09:01
null
Jásdi István
Jásdi István
MNO

„A búza mérője egy dénár, három mérő árpa egy dénár legyen, de az olajat és a bort ne bántsd!”

Kitől, mitől várhatunk megváltást?

Vezetőinket évtizedek óta politikai marketingműhelyek szakértői főzik ki számunkra. Churchill helyett Johnson, De Gaulle helyett Macron, Reagan helyett Biden, Kohl helyett Scholz. Keleten meg Putyin és Hszi.

A pénzügyi rendszer és a piac, amelyek az elmúlt év­századok fejlődését és növekvő jólétének kereteit adták,

elérték jó működésük határait.

Arra alkalmatlanok, hogy a romló környezet, a fogyó energiahordozók és alapanyagok, illetve az ivóvíz válságát megoldják. Ehelyett új, túlélésünkhöz felesleges, a környezetet tovább romboló szükségleteket támasztanak. Étrend-kiegészítők, energiaitalok, fölösleges plasztikai műtétek, a fotelből irányítható okosotthonok szoftverei biztosítják a gazdaság növekedését.

A tudomány a piac rabja. Elsősorban a legnagyobb piacé – a fegyverkezésé. Eredményei előbb rombolnak, mint hogy építhetnének. Előbb atombomba, mint nukleáris erőmű. 

A háború a növekedés lehetőségét kereső piacgazdaság szokásos szelepe.

A természettudományok eredményeit tagadó, a társadalomtudományok helyébe lépő provokatív és cinikus teóriák a társadalom békéjét támadják.

A demokrácia saját paródiájává válik. A politikai fogyasztók választását marketingműhelyek boszorkánykonyháin alakítják. Államférfiak és bölcs asszonyok helyett celebek irányítják a világot.

Az apokalipszis fehér, vörös és fekete lovasa már köztünk száguldozik, és úton van a sápadt lovas is kese lován. Addig is: a bort ne bántsd!

Nyitókép: Shutterstock 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2022. augusztus 22. 21:57
Apokalipszis? lófaszt! Ez csak egy változás és még csak az út elején vagyunk nagyon messze még a vég. Az emberek szeretnek rettegni :)))
fado
2022. augusztus 22. 10:45
Utolsó Idők Sokfelé lesznek nagy földrengések, és az embereknek nem lesz mit enniük. Járványok lesznek, rettenetes dolgok történnek, és hatalmas jelek lesznek majd az égen. Jelek lesznek a napban, a holdban és a csillagokban. A föld népei megijednek, és megrémülnek a tenger zúgásától és háborgásától. Az emberek elájulnak a félelemtől és az aggodalomtól azok miatt, amik a világgal fognak történni. És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a felhőben nagy hatalommal és dicsőséggel.- Lk ,21 A történelem folyamán mindig voltak ezek a negatív jelenségek, de egyre intenzívebbek, gyakoribbak, kezelhetetlenebbek....aztán betelik és túlcsordul a pohár és megérkezik Úr Krisztus Jézus.
afium
2022. augusztus 22. 10:43
Sajnos csak siránkozás ez is. "A pénzügyi rendszer és a piac...... elérték jó működésük határait" Na, erről inkább egy rendszerelemző véleményét olvasnám szívesen.
Kriszta67
2022. augusztus 22. 10:30
Mi a baj a táplálékkiegészítőkkel? Némelyik nagyon hasznos. Ilyen alapon a bor sem létszükséglet. Sőt, még káros is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik