Apokalipszis most

2022. augusztus 22. 9:01

Jásdi István
Egymástól csak látszólag független válságok követik egymást. Klimatikus vészhelyzet. Gazdasági migráció. Járványok. Háború. Pénzügyi, gazdasági és társadalmi válság. Az apokalipszis négy lovasa? Jásdi István üzletember, csopaki borász írása.

„A búza mérője egy dénár, három mérő árpa egy dénár legyen, de az olajat és a bort ne bántsd!”

Kitől, mitől várhatunk megváltást?

Vezetőinket évtizedek óta politikai marketingműhelyek szakértői főzik ki számunkra. Churchill helyett Johnson, De Gaulle helyett Macron, Reagan helyett Biden, Kohl helyett Scholz. Keleten meg Putyin és Hszi.

A pénzügyi rendszer és a piac, amelyek az elmúlt év­századok fejlődését és növekvő jólétének kereteit adták,

elérték jó működésük határait.

Arra alkalmatlanok, hogy a romló környezet, a fogyó energiahordozók és alapanyagok, illetve az ivóvíz válságát megoldják. Ehelyett új, túlélésünkhöz felesleges, a környezetet tovább romboló szükségleteket támasztanak. Étrend-kiegészítők, energiaitalok, fölösleges plasztikai műtétek, a fotelből irányítható okosotthonok szoftverei biztosítják a gazdaság növekedését.

A tudomány a piac rabja. Elsősorban a legnagyobb piacé – a fegyverkezésé. Eredményei előbb rombolnak, mint hogy építhetnének. Előbb atombomba, mint nukleáris erőmű. 

A háború a növekedés lehetőségét kereső piacgazdaság szokásos szelepe.

A természettudományok eredményeit tagadó, a társadalomtudományok helyébe lépő provokatív és cinikus teóriák a társadalom békéjét támadják.

A demokrácia saját paródiájává válik. A politikai fogyasztók választását marketingműhelyek boszorkánykonyháin alakítják. Államférfiak és bölcs asszonyok helyett celebek irányítják a világot.

Az apokalipszis fehér, vörös és fekete lovasa már köztünk száguldozik, és úton van a sápadt lovas is kese lován. Addig is: a bort ne bántsd!

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gondolkodó emberek és a gondolkodó emberekre hivatkozó politikusok két külön kategória.
Már az úgynevezett felvilágosodás korában is csak meglovagolták az akkor éppen kurrens irányzatot a politikusok, hogy megmagyarázzák, miért "történelmi szükségszerűség", hogy mindenki azt csinálja, amit ők mondanak.
Egyébként a "sötét középkor" is egy akkor terjesztett hazugság volt, amit a saját fényezésükre találtak ki, a kereszténység már évszázadokkal korábban elment a világ felfedezésének irányába, egyáltalán nem véletlen, hogy az akkori felfedezők szinte mind szerzetesek voltak. Ahogy az se volt véletlen, hogy az oktatást is leginkább az egyház végezte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés