Hihetetlen mértékben drágulnak a budapesti ingatlanok

2022. augusztus 2. 10:21
Ennek oka, hogy a romló gazdasági környezet és a háború okozta bizonytalanságban sokan fordulnak az ingatlan, mint legbiztonságosabb befektetés felé.

A felpörgött kereslet az első fél évben átlagosan 12,5 százalékkal emelte az árakat a budapesti lakóingatlan-piacon a 2021-es átlagárhoz képest. Az Otthon Centrum saját adatain alapuló elemzése szerint az áremelkedés hátterében az áll, hogy a romló gazdasági környezet és a háború okozta bizonytalanságban egyre többen fordulnak az ingatlan, mint legbiztonságosabb befektetés felé – írja az Index.

Soóki-Tóth Sándor, az Otthon Centrum elemzésvezetője szerint az érdeklődőknek a napról napra emelkedő árak miatt sietős lett a vásárlás, ami fokozta a keresletet. Míg a használt téglalakások négyzetméterára egész Budapestre vetítve 882 ezer forint volt a vizsgált időszakban, addig Budán az átlagos ár először lépte át az egymillió forintot (1,034 millió). Ennek ellenére a legdrágább ingatlanok mégis Pesten, a belvárosban találhatók (1,15 millió).

A panellakások továbbra is a legkedvezőbb árfekvésű ingatlanok a fővárosban, körükben az átlagos áremelkedés 20 százalék volt. Az átlagos négyzetméterár Pesten 761 ezer, Budán 769 ezer forint. A pesti peremkerületekben viszont átlagosan 642 ezer forintért cseréltek gazdát a panellakások. A családi házak átlagos négyzetméterára az idén 638 ezer forint, ami 18 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A legdrágább kerület a II., ahol kereken egymillióba kerül egy családi ház négyzetmétere, míg a XX. kerületben 446 ezer forint az átlagár.

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most ezt nem értem. A ballib oldalról folyamatosan azt halljuk, hogy olyan sz.r itt élni a rasszizmus, a tömeges elszegényedés, és az LMBTQWERT... sárba tiprása miatt, hogy mindenki elmenekül ebből az országból, csak a krumplival lefizethető vidéki közmunkások, és a nyugdíjasok maradnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés