Nő a feszültség a szerb-koszovói határon, tiltakozók blokkolják az átkelőket

2022. július 31. 21:26
A koszovói rendőrség bejelentette, hogy a tüntetők által felállított blokádok miatt lezárta a jarinjei és brnjaki határátkelőket a járműforgalom elől.

Július 31-én Észak-Koszovó szerb lakossága utakat zárt el szerbiai határátkelőhelyek közelében, így tiltakozva a a fővárosi, azaz pristinai vezetés azon döntése ellen, amely szerint éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó rendeleteket – írja a Radio Free Europe/Radio Liberty.

Késő este a koszovói rendőrség bejelentette, hogy a tüntetők által felállított blokádok miatt lezárta a jarinjei és brnjaki határátkelőket a járműforgalom elől. „Minden állampolgárt értesítünk, hogy más határátkelőhelyeket használjon a forgalomhoz” – közölte a koszovói rendőrség.

A tüntetés mögött a koszovói kormány bejelentése áll, miszerint augusztus 1-jén a Szerbiából érkező utazóknak a Szerbia által kiállított okmányaikat a Pristina által kiállított új, három hónapig érvényes beutazási és kiutazási okmányokra kell cserélniük. 

Emellett pedig augusztus 1-jén új rendelet lép életbe a rendszámtáblákról is. Koszovó északi részén élő szerb nemzetiségűek az 1999-es háború óta a szerb intézmények által kiadott rendszámtábkákat használják, amelyeken a koszovói városok rövidítései szerepelnek, például KM (Kosovska Mitrovica), PR (Prishtina) vagy UR (Urosevac). A koszovói kormány nem tekinti érvényesnek ezeket a rendszámokat, azonban négy szerb többségű északi településen mégis megtűri őket.

Az alábbi videón hallható, ahogy Kosovska Mitrovica északi részén délután megszólaltak a légvédelmi szirénák is. A helyszíni jelentések szerint a szirénák csendültek fel, amikor az emberek elkezdtek gyülekezni, hogy Rudare településhez menjenek tüntetni – írja a pannonrtv.com.

Nyitókép: Twitter

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érik a balhé ott is sajnos. Kösz, Biden!

Elmebeteg háborús uszító vagy. És hazaáruló.
Ennyi.

Es az ugye megban, hogy Blinken A HÉTEN Pristinában járt?!?

Tehát az USA külügyminisztere egy kb. porfészekben.
Majd 5 nappal később indítják a balhét.

Van még kérdés?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés