Az abortusz már nem alapjog

2022. július 7. 9:15

Felföldi Zoltán
Magyar Nemzet
A nőjogi harcosok ugyanolyan elszántan mennének a halálba, mint amilyen elszántan küzdenek azért, hogy a magzatokat halálba küldhessék?

„Vajon hányan vállalnák a terhességmegszakítást, hányan akarnának így dönteni a »saját testükről«, ha döntésük ugyanazzal a következménnyel járna önmagukra, mint a gyermekre? Ha a nem kívánt terhességtől az anya minden esetben csak a saját élete árán szabadulhatna meg? Vajon ebben az esetben is ekkora lelkesedés lenne az abortuszért? Vajon a lelkes nőjogi harcosok ugyanolyan elszántan mennének a halálba, mint amilyen elszántan most küzdenek azért, hogy a magzatokat halálba küldhessék? Valószínűleg nem. Jó kérdés, hogy vajon mi lenne akkor, ha az anya csak az élete árán szabadulhatna meg a terhességtől, ebben az esetben kapná ugyanis ugyanazt, amit a gyerekének szán. Ebben az esetben szenvedne el azonos jogsérelmet a gyermekével. Mindez rámutat az »az én testem, azt teszek vele, amit akarok« érvelés mélységesen önző, képmutató és immorális voltára.

A liberálisok az abortusz kérdésében kiemelnek egyetlen szereplőt – az anyát – és a kérdést kizárólag az ő jogai felől közelítik meg. Márpedig a kérdés vizsgálatánál valamennyi érintett szereplő érdekeit és jogait figyelembe kell venni és mérlegelni kell. Ha így teszünk, arra a következtetésre jutnak, hogy az abortusz az egyik szereplő életének kioltásával jár. Az abortusz tehát gyilkosság, egy ember megölése, éppen ezért nem elfogadható, még liberális alapról indulva sem. Ha a liberálisok valóban a gyenge és elnyomott csoportok jogaiért küzdenek, akkor éppen az abortusz ellen kellene állást foglalniuk: nincsen ugyanis gyengébb és elnyomottabb csoport a halálra ítélt magzatoknál.

Számtalan egyéb érvet lehet felsorakoztatni az abortusszal szemben – például konzervatív alapállásból, nem a jogok felől közelítve –, a fentiekben azonban az abortusznak kifejezetten a liberális alapon való védhetetlenségét kívántam bemutatni.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés