Bekérette Ukrajna a kijevi török nagykövetet

2022. július 7. 14:30
Az orosz Zhibek Zsoly nevű hajó, amely Ukrajna szerint tele volt lopott ukrán gabonával, probléma nélkül elhagyhatta Törökország kikötőjét.

Ukrajna beidézte a török nagykövetet, miután a török hatóságok engedélyezték, hogy az orosz zászló alatt közlekedő, állítása szerint több ezer tonna lopott ukrán gabonát szállító hajó elhagyja Karaszu kikötőjét – írja a Guardian.

Sajnáljuk, hogy az orosz Zhibek Zsoly nevű hajó, amely tele volt lopott ukrán gabonával, a török hatóságok számára bemutatott bizonyítékok ellenére is elhagyhatta Karaszu kikötőjét.”

– mondta Oleg Nyikolenko, a külügyminisztérium szóvivője. A szóvívő továbbá hozzátette, hogy „Törökország kijevi nagykövetét bekéretik az ukrán külügyminisztériumba, hogy tisztázzák ezt az elfogadhatatlan helyzetet”.

A török vámhatóság Ukrajna kérésére kedden foglalta le a hajót, miután Kijev szerint a rakomány 7000 tonna gabonát szállított illegálisan az oroszok által megszállt Berdjanszk délkelet-ukrajnai kikötőjéből.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint: 

A hajó valóban orosz zászló alatt közlekedik, de úgy gondolom, hogy Kazahsztánhoz tartozik, és a rakományt Észtország és Törökország közötti szerződés alapján szállították.”

 Nyitókép: OZAN KOSE / AFP

Ukrajna azt kéri Törökországtól, hogy tartson vissza egy orosz teherhajót. A hajó állítólag olyan gabonát szállít, amit az ukránok szerint az oroszok elloptak Dél-Ukrajnából. Bővebben...

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés