Szijjártó: Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina stabilitásának megerősítését

2022. július 7. 11:15
 „Arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy ne feledkezzen el a Nyugat-Balkánról” – mondta a külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét fogadta Budapesten. A közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Európa jelenleg súlyos kihívásokkal néz szembe, ráadásul Magyarország kelet és dél felől kettős nyomás alatt áll, ebben a helyzetben pedig „a legutolsó, ami kellene még nekünk, az egy újabb biztonsági kihívás”.

Ezért arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy ne feledkezzen el a Nyugat-Balkánról ezen helyzetben sem, hiszen ez súlyos hiba volna, amelynek súlyos biztonsági kockázatok lennének a következményei.”

— mondta a miniszter.

Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy Magyarország számára a földrajzi közelség miatt különösen fontos Bosznia-Hercegovina stabilitása, ezért a kormány minden olyan intézkedést támogat, amely ezt erősíti, és ellenez minden olyan elképzelést, amely tovább destabilizálná az országot és vele együtt a térséget. Emellett kihangsúlyozta: fontos a kölcsönös tiszteletre alapuló folyamatos párbeszéd a nemzetközi közösség és a nyugat-balkáni vezetők között.

Nem gondoljuk, hogy a fenyegetőzés, a belügyekbe való beavatkozás vagy a szankciós politikák sikerre vinnének. A Nyugat-Balkánon ezekkel a politikai eszközökkel nem lehet sikert elérni.”

– jelentette ki.

A miniszter végül arról számolt be, hogy Magyarország támogatása tettekben is megnyilvánul, hazánk például minden eszközzel segíti az integrációs törekvéseket. Emellett a kormány támogatja, hogy meghosszabbítsák az EU béketámogató misszióját, amelyben 134 magyar katona is szolgál. Emlékeztetett, hogy Magyarország 35 millió eurós vállalkozásfejlesztési programot indít a Boszniai Szerb Köztársaságban, mivel a gazdaság fejlődése hozzájárul a béke megerősítéséhez.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, a Várhelyi Olivér uniós bővítési biztossal szembeni »ellenséges megnyilvánulások« hátterében az áll, hogy az illetékes próbálja felgyorsítani az integrációs folyamatot, az ezt ellenzők pedig »mindenfajta galád módon próbálják a törekvéseit hátráltatni«.

(MTI)

Nyitókép: SAMIR YORDAMOVIC / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó

Szijjártó: Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről. A tárcavezető a Kossuth Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta, Magyarországnak minden létező szempontból a béke az érdeke. Bővebben...

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés