„Darabokra tépnek bennünket” – Rengeteg képzetlen ukrán katona harcol a fronton

2022. július 7. 17:02
Kevés esélyük van a túlélésre a minimális kiképzésen áteső ukrajnai önkénteseknek a kelet-ukrajnai frontvonalon.

A korábban villanyszerelőként dolgozó Jurij Bruhal június 10-én halt meg szolgálat közben Kelet-Ukrajnában, míg a háború előtt élelmiszerbolti eladóként pénzt kereső Andrij Verter a luhanszki csatában vesztette életét. A New York Times az ő sorsukat külön kiemelte, és arról írt, hogy általánosságban elmondható, hogy a területvédelmi erők nincsenek rendesen felkészítve a hadviselésre, így kellene sikerrel felvenniük a harcot az orosz inváziós erőkkel – számolt be az amerikai lap helyszíni riportjára hivatkozva az Index.

Nem voltak felkészülve a harcok eszkalálódására

Azt írják: az ukrán legfelsőbb tanács május elején törvényt módosított, hogy a területvédelmi erőket a frontra irányíthassák,

ezek azonban súlyos veszteségeket szenvedtek az oroszok bombázása és ágyúzása következtében.

A katonai tapasztalatokkal nem rendelkező katonák nem voltak felkészülve a harcok eszkalálódására, kiképzésük két hétig vagy rövidebb ideig tart, amelynek sikerült megszólaltatnia Valerij Kurko ezredest, a 103. dandár parancsnokát.

„A legtöbb ember, aki csatlakozott az egységünkhöz, sosem szolgált a hadseregben. Téves az az elképzelés, hogy ha jön a háború, az emberek majd akcióba lendülnek. Akkor már túl késő” – nyilatkozta a parancsnok.

A felszerelésük is hiányos

Némely egységnek esélye sem volt a túlélésre a keleti országrészben. Egy Kijev környékéről áthelyezett, száz katonából álló egység például az első nap harmincszázalékos veszteséget szenvedett, tudta meg az amerikai lap, amely fél tucat katonával beszélgetett. Mindannyian arra panaszkodtak, hogy rövid kiképzés után integrálták őket az ukrán hadseregbe, több esetben pedig nem is voltak rendesen felszerelve, ráadásul a tüzérségi támogatás is hiányzott.

„Darabokra tépnek bennünket, az emberek hullanak, mint a legyek. És miért is vagyunk itt? Nem világos”

 – mondta egy névtelenül nyilatkozó, elkeseredett katona.

Borítókép: MTI/Andrew Marienko

 

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezd változni Ukrajna megítélése.
Mehetne gyorsabban is.

A liberális elvtársaknak köszönhetően szűnt meg az állampolgárság önvédelmi kiképzése. Milliók fognak megint a lelkükön száradni.

Ezt magyarázza Nógrádi György és minden elemző, hogy tapasztalatlan ukránokat soroznak be, fogdosnak össze az utcán és a lakásaikban. Mire kiképeznék, már meg is halnak.
Akkor még nem is beszéltünk arról, hogy kezelni sem tudják a nyugati tankokat, csak az orosz típusúakat a katonák is. Hetekbe telik, míg megtanulják.

Zelenszkij ezért felelni fog a hadbíróságon, háborús bűnösként. Odadobta Ukrajna népét egy földterületért.

Persze azok a férfiak, akik tele vannak pénzzel mind elmenekültek a luxuskocsijukkal együtt. Lefizették a határőröket és sokan ott dekkolnak Magyarországon a határnál.
Na és hol az a sok oligarcha? Nem a harctéren az biztos. Nem a frontvonalban, az biztos.

Egy képzett katona tudná használni azokat a modern harcieszközöket, amiket az amcsik és a németek küldenek.

Ebben azért ne legyél annyira biztos. Oroszország magára talál ebben a háborúban. Mert ez a közegük...

Láttam egy térképet, amin nagy vonalakban rajta voltak az ukrán egységek. A donyecki fronton, a nullás zónában (0 kilométerre a fronttól, azaz magán a fronton) belarus- és orosz önkéntesekből álló szakaszok vannak, meg ezek a területvédelmis szerencsétlenek. A gépesített egységek messze tőlük hátul, mellettük meg az azov ezredből csapatok. A térkép alapján tüzérségi ütegek már sehol nincsenek a környéken.

A narrátor szerint az azovval a hátukban lényegében ágyútölteléknek kiküldték ezeket, az azov meg gondoskodik arról, hogy ne tudjanak elmenekülni.

Eközben Mikolajev-, Zaporizsja- és Kharkov környékén több tüzér-, és gépesített hadosztály van, különleges egységek, szinte csak azok szerepeltek a térképen.

Szóval, szerintem, ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy az ukránok Donyecket lényegében feladták, már csak az időt húzzák ott. Az értékes, komoly haderőt, egységeket Odessza-, és Kharkov védelmére csoportosították át.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés