Svájc hűvös választ adott Kijevnek az orosz vagyonok elkobzására

2022. július 6. 6:15
A svájci elnök szerint a vagyonelkobzásokkal nagyobb hatalmat biztosítanának az államnak az emberek kárára.

Svájc hűvös választ adott kedden az ukrán miniszterelnök azon felvetésére, hogy az orosz oligarchák nyugati szankciók keretében lefoglalt vagyonát Ukrajna 750 milliárd dolláros újjáépítési projektjére kellene fordítani – jelentette a Reuters hírügynökség. Denisz Smihal miniszterelnök az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett luganói konferencián arról beszélt, hogy mintegy

300-500 milliárd dollár orosz vagyont foglaltak le a nyugati országok

a büntetőintézkedések során, s ezt a pénzt szerinte a tönkretett iskolák, kórházak és lakások újjáépítésére lehetne fordítani. „Olyan megoldást javaslunk, amelynek keretében nemzeti és nemzetközi jogszabályokban biztosítanánk a befagyasztott vagyon elkobzását nem kiprovokált agresszió esetében” – hangoztatta Smihal Oroszország ukrajnai hadműveletére utalva.    

Az ukrán kormányfő arra hivatkozott, hogy egy ilyen lépés javíthatná a globális biztonságot

azzal, hogy elrettentő erővel hatna az agresszióval szemben. Svájc, amely májusi jelentése szerint eddig összesen 6,3 milliárd frank értékben foglalt le a szankciók hatálya alá tartozó orosz vagyont, ellenzi ennek automatikus átadását. Ignazio Cassis svájci elnök ugyanakkor azzal érvelt, hogy rendkívüli jelentősége van a magánszemélyek védelmének az államhatalommal szemben, a vagyon elkobzásához pedig jogalapot kell teremteni.    

Svájc szerint ez nem jó ötlet

„A demokráciák túlnyomó többségében érvényes szabályok szerint... befagyaszthatunk vagyont, illetve zárolhatunk, hogy kiderítsük az eredetét” – mondta Cassis. Mindemellett tisztázni kell olyan kérdéseket, mint például az intézkedések arányosságát és a szóban forgó pénz és az ukrajnai háború közötti viszonyt. „Hozhatunk olyan döntést, amely tökéletes Ukrajna számára, de

ezzel precedenst teremtünk arra, hogy más esetekben is ilyen döntés szülessen, ezzel nagyobb hatalmat biztosítva az államnak az emberek kárára”

– tette hozzá.

(MTI)

Nyitóképen: Ignazio Cassis. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Muszáj neki. Sok külföldi vagyonát kezeli. Megszűnne a bizalom.

Róluk nem gondolom. Sokkal több pénzről van szó.
Nem mentek bele a fegyverszállításba sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés