Román ügyészség: valakik választási csalás látszatát akarták kelteni a megégetett szavazólapokkal

2022. július 5. 17:08
Emlékezetes: március végén, a választások előtt pár nappal a baloldal a Fideszt vádolta csalással, és az összes külhoni levélszavazat megsemmisítését követelte.

A nyomozók legfrissebb munkahipotézise szerint egy tudatosan eltervelt, választási csalás látszatát keltő akció állhat a március végén Jedden talált, részben elégetett magyarországi választási szavazólapok ügyének hátterében – tudatta a Transtelex-szel a Maros megyei ügyészség szóvivője. 

Roxana Crișant elmondta: a vádhatóság jelenleg azt feltételezi, hogy az illegális hulladéklerakatban talált 13 szavazólapot

nem az amúgy arra jogosult, magyar választójoggal rendelkezők töltötték ki, vagyis érvénytelenek.

Az ismeretlen tettes vagy tettesek vélhetően ellopták a címzettek postaládájából a Magyarországról küldött levélcsomagot” – jelentette ki a szóvivő, aki hozzátette: az elkövetők feltehetően az ellopott levélcsomagokban található azonosító nyilatkozatokat megsemmisíthették, esetleg máshol dobhatták el.

A nyomozás azt állapította meg, hogy a szavazólapokat kitöltötték, meggyújtották, de csak a szélüket égették meg, majd egy jól látható helyre tették. „Meg sem próbálták elrejteni a törmelékek alá vagy egy zsákba a megégetett szavazólapokat. Úgy helyezték el ezeket, hogy könnyen észrevehetők legyenek, majd névtelenül értesítették róluk a sajtót. Nem a rendőrséget, nem az ügyészséget, hanem az újságírókat" – mondta a szóvivő, aki úgy véli,

mindez arra utal, hogy a választási csalás látszatát keltve fel akarták lármázni a sajtót.

Hangsúlyozom, hogy ez munkahipotézis, a nyomozás folytatódik, és új információk kerülhetnek elő” – tette hozzá.

Azonban a tettesek azonosítása nem lesz könnyű feladat: a hulladéklerakatnál nincsenek térfigyelő kamerák, az összeégetett és poros szavazólapokról pedig nem lehetett ujjlenyomatokat venni.

A lapokat azonban Bukarestbe küldték, hogy ott DNS-t keressenek rajta.

Emlékezetes: a választások előtt 3 nappal, 2022 március 31-én jött a hír, hogy  az ismert baloldali aktivista, Parászka Boróka lakhelyétől nem messze kidobva találtak 25-30 szavazólapot, aminek hatására a baloldal csalást kiáltott. Gyurcsány Facebook-posztjában az összes külhoni magyar szavazat megsemmisítését követelte.

A gyanú, hogy provokációról van szó, már annak idején felmerült: a bizonytalanságot tovább erősített az is, hogy az erről szóló cikket már február elején megírhatta a Telex.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbánbasi megvezette az oláh rendőrséget. Ilyen egyszerű ez.
:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés