Orosz milliárdosok pénzéből építené újjá az országát az ukrán miniszterelnök

2022. július 5. 6:08
A befagyasztott orosz vagyon 300-500 milliárd dollárt tehet ki.

A Portfolio a Reuters nyomán arról ír, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint az orosz inváziót követő ukrajnai újjáépítés költségei elérhetik a 750 milliárd dollárt, a gazdag oroszoknak pedig segíteniük kellene a számla kifizetésében. „Úgy véljük, hogy a helyreállítás fő forrását Oroszország és az orosz oligarchák elkobzott vagyonának kellene jelentenie” – mondta a svájci Luganóban tartott konferencián a miniszterelnök, kitérve arra is, hogy a becslések szerint a befagyasztott orosz vagyon 300-500 milliárd dollárt tehet ki. „Az orosz hatóságok robbantották ki ezt a véres háborút. Ők okozták ezt a hatalmas pusztítást, és ezért felelősségre kell vonni őket”.

Ahogy megírtuk, Smihal véleményét hétfőn Liz Truss brit külügyminiszter is osztotta, aki szerint Oroszországot felelősségre kell vonni a „megdöbbentő háborúja” által okozott károkért, miközben Kijevnek is segítségre van szüksége, hogy újjáépítse megtépázott gazdaságát.

„Megvizsgáljuk az orosz eszközök bevetésének lehetőségeit”

– mondta Truss a Reutersnek a konferencia margóján. Hozzátette azt is, hogy vizsgálják a hajóbiztosítás és a gabonát exportáló kikötők védelmét szolgáló megfelelő fegyverzet bevetésének lehetőségét is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szintén felszólalt az Ukrajna helyreállításával foglalkozó konferencián, azt mondta, hogy az Európai Unió központi platformot hoz létre az újjáépítési erőfeszítések koordinálására, és segít megszilárdítani Ukrajna uniós tagjelölt státuszát, amelyhez az EU a múlt hónapban hozzájárult. Az EIB egy EU-Ukrajna Gateway Trust Fund (E-U GTF) létrehozását javasolja, amely

kezdetben 20 milliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az uniós országoktól és az uniós költségvetésből.

Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár 100 milliárd eurót is mozgósítanának, ami Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné. A pénzt elsősorban az infrastruktúra, például a hidak, a víz- és energiaellátás, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés