Újjáépítési alapot kaphat Ukrajna az Európai Beruházási Banktól

2022. július 04. 17:48

Az ukrán miniszterelnök felszólította a donorországokat, hogy azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat.

2022. július 04. 17:48
null

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián, amelyen részt vesz többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is.

Ukrán miniszterelnök: Azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismertette az újjáépítési folyamat prioritásait.

Smihal egy több száz oldalas helyreállítási tervet mutatott be a konferencia résztvevőinek.

Felszólította a az egybegyűlteket, hogy azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat, például a vízellátás és a hidak helyreállítását. Ukrajna már 100 milliárd dollár értékű infrastruktúrát veszített el – mondta Smihal. Hozzátette: a becslések szerint legalább 750 milliárd dollárra (720 milliárd euróra) van szükség az újjáépítéshez.

Az EIB egy „EU-Ukrajna Gateway Trust Fund” (E-U GTF) létrehozását javasolja, amely kezdetben 20 milliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az európai uniós országoktól és az uniós költségvetésből – derül ki dokumentumból, amelyet a Reuters hírügynökség idézett.

Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár 100 milliárd eurót is mozgósítanának, ami Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné.

A pénzt elsősorban az infrastruktúra, például a hidak, a víz- és energiaellátás, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

Még hiányzik az EB és a tagállamok jóváhagyása

Az uniós támogatási alap létesítését az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

Ursula von der Leyen a konferencián azt jelentette be, hogy

az Európai Unió újjáépítési platformot hoz létre az ukrajnai újjáépítés koordinálására.

A platformot a beruházási igények feltérképezésére, a programok koordinálására és a források becsatornázására fogják használni. A platform nyitott az Ukrajna újjáépítésében részt venni kívánó országok, intézmények, a magán- és a civil szervezetek előtt. Olyan nemzetközi intézmények is részt vesznek majd benne, mint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank – mondta Von der Leyen.

Orosz pénzből finanszírozná az újjáépítés nagy részét Ukrajna

Smihal értésre adta, hogy az ukrán kormány az újjáépítést nagyrészt orosz pénzből akarja finanszírozni. Úgy vélte, hogy az orosz állam és az oligarchák világszerte befagyasztott, nagyjából 300-500 milliárd dolláros vagyonát kellene felhasználni hozzá.

A kétnapos luganói találkozón mintegy 40 potenciális donorország, valamint nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények vesznek részt.

(MTI)

Nyitóképen a konferencia résztvevői. Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. július 05. 10:49
A képen látható, eddig egyetlen jó megoldást sem produkáló csapat figyelmeztető és sajnos egyben szánalmas is.Az ahogy ünneplik magukat ill. a nagy semmit mindent elmond.Nekünk az lesz majd a fő feladat hogy az EU-t hogyan tudjuk elhagyni.Az irány amerre ők tartanak nekünk nem pálya és ez a degeneráció csak erősödni fog,ez egyre inkább egyértelmű.A kilépés rendkívül bonyolult helyzet lehet hogy az alapvető életlehetőségeink megmaradjanak.Úgy vélem Orbánnak ennek megoldása lehet majd életpályájának csúcsa.Már ha sikerül neki,de mást nem látni a pályán.Ez az egy remény.Ha nem jön össze, egyszerűen bedarálnak, hiszen az ügynökcsapat itt van közöttünk.Az lehet majd az igazi gyarmati modell.
kukasmacska
2022. július 05. 09:50
Bájos ötlet, hogy néhány londoni házból és comói villából egész megyéket akarnak újjáépíteni. Olyan területeket, amiket nem is birtokolnak.
Vakfolt
2022. július 05. 07:38
"Az ukrán miniszterelnök felszólította a donorországokat, hogy azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat." Igen? Amíg a nyelvtörvényt el nem törlitek, nézegessétek egymást, meg a tagjelölti seggpapírt.
Dezsőke
2022. július 05. 06:22
békét
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik