Soros György: Az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt áll

2022. július 4. 18:43
A milliárdos a friss amerikai abortusztörvénnyel és a közelmúlt lövöldözéseivel kapcsolatban nyilatkozott.

Soros György véleménycikket írt a Project Syndicate nevű publicisztikákat közlő nonprofit oldalra. Az amerikai-magyar milliárdos kifejtette, hogy szerinte az amerikai demokráciát kívülről és belülről is veszély fenyegeti. Elmondta, hogy Kína és Oroszország elnyomó rezsimjei autokratikus államformát akarnak ráerőltetni a világra, viszont a demokrácia belső ellenségei még fenyegetőbbek:

ide tartozik a jelenlegi legfelsőbb bíróság, amit Soros szerint szélsőjobboldali szélsőségesek uralnak,

és Donald Trump Republikánus Pártja, ami ezeket a szélsőségeseket a helyükre tette.

Soros szerint itt nem csak az abortuszellenes döntésről van szó, hanem arról is, amivel a szélsőséges bírók érveltek a döntés kapcsán: „Samuel Alito bíró, a többségi vélemény szerzője arra alapozta ítéletét, hogy a 14. módosítás csak azokat a jogokat védi, amiket 1868-ban, a módosítás ratifikálásakor általánosan elismertek. Ez az érv azonban sok más, azóta elismert jogot veszélyeztet, köztük a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat” – írta Soros.

A milliárdos hozzátette, hogy „a logikus következtetést levonva ez az érvelés akár meg is engedheti az államoknak, hogy betiltsák a rasszok közötti házasságot, ahogy egyesek 1967-ig tették. Az is világos, hogy a Bíróság frontális támadást kíván intézni a végrehajtó hatalom ellen. A Bíróság éppen lejárt mandátumának egyik legnagyobb következménnyel járó ítélete megtagadta a Környezetvédelmi Ügynökségtől a klímaváltozás elleni küzdelemhez szükséges rendeletek kibocsátását.”

A Legfelsőbb Bíróság történelmi mélyponton van Soros György szerint

Soros György kifejtette, hogy bár a Legfelsőbb Bíróság korábban az Egyesült Államok egyik legelismertebb intézménye volt, viszont szerinte most a szélsőséges többség történelmi mélypontra döntötte az intézmény tekintélyét, de mivel 6:2-es többségük van és fiatalok,

így a szélsőségesek sokáig dominálják még a bíróságot.

Szerinte a Legfelsőbb Bíróságot csak a Republikánus Párt földcsuszamlásszerű kiszorításával lehetne megváltoztatni. Ez lehetővé tenné a Kongresszusnak, hogy törvényi úton megvédje azokat a jogokat, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság védelmére bíztak. „Ma már világos, hogy ez nagy hiba volt” – írja.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aha, szóval egy senki által meg nem választott akárki akarja megmondani, hogy mi a demokratikus és mi nem. Jelöltesse magát elnöknek, ha nyer, akkor ő is megteheti mindazt, amit Trump.

„Samuel Alito bíró, a többségi vélemény szerzője arra alapozta ítéletét, hogy a 14. módosítás csak azokat a jogokat védi, amiket 1868-ban, a módosítás ratifikálásakor általánosan elismertek. Ez az érv azonban sok más, azóta elismert jogot veszélyeztet, köztük a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat”

Ha jól sejtem, itt az "élő alkotmányról" van szó, azaz arról, hogy a főbírók azt, ami az alkotmányban van leírva, a korszellemhez igazítják. Hoppá, hiszen pont ezért magyarázhatták bele 1919-ben, hogy a négerek szegregációja nem alkotmányellenes! Ha azonos nemű házasságot akarnak, akkor szavaztassák meg a többséggel, ha minden államban ők lesznek többségben, akkor bele lehet íratni az alkotmányba újabb kiegészítésben. Ja, hogy több államban többszöri újraszavaztatás után sem akarták a fránya homoházasságot, ezért a szavazók feje fölött átnyúlva a legfelsőbb bíróság túllépett a hatáskörén, és az összes államra kiterjesztette ezt a jogot.
Megértem, hogy Soros szerint az a demokrácia, ha a Legfelsőbb bíróság túllép a hatáskörén, feltéve, ha neki tetsző dolgot csinál, míg ha a konzervatív jogértelmezést csinálja, az szerinte már "támadás a demokrácia ellen"
De ki a fene ez az ember, hogy 330 millió másik embernek az ő felfogásához kellene igazodni? A fentiek alapján közelebb áll egy diktátorhoz.

"A felszinen csak annyi tortent, hogy tagallami hataskor lett az abortusz szabalyozasa."

A Roe v. Wade döntés kapcsán azt az abortuszpártiak nem szokták felemlegetni, hogy Jane Roe (azaz Norma McCorvey) később abortuszellenes aktivista lett. És azt sem, hogy a Roe v. Wade ügyben szigorúan jogi szempontból nézve megalapozatlan döntés született.

Szabadabb ország - de a társadalom is szabad? Amikor pofád befogod kiáltással kiteszik a BLM, az LMBTQ, vagy a rendőrség megszüntetését követelő, bűnözőket pártolók szélsőségeinek, miközben ki kell termelje az USA világot felforgató tevékenységének költségeit.

Milyen veszély fenyegeti az USA-t, hogy irdatlan méretű támadó haderőt tart fenn? Csak azért, hogy a világ tőle eltérő módon gondolkodó országait bármikor lerombolhassa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés