Soros György: Az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt áll

2022. július 04. 18:43

A milliárdos a friss amerikai abortusztörvénnyel és a közelmúlt lövöldözéseivel kapcsolatban nyilatkozott.

2022. július 04. 18:43
null

Soros György véleménycikket írt a Project Syndicate nevű publicisztikákat közlő nonprofit oldalra. Az amerikai-magyar milliárdos kifejtette, hogy szerinte az amerikai demokráciát kívülről és belülről is veszély fenyegeti. Elmondta, hogy Kína és Oroszország elnyomó rezsimjei autokratikus államformát akarnak ráerőltetni a világra, viszont a demokrácia belső ellenségei még fenyegetőbbek:

ide tartozik a jelenlegi legfelsőbb bíróság, amit Soros szerint szélsőjobboldali szélsőségesek uralnak,

és Donald Trump Republikánus Pártja, ami ezeket a szélsőségeseket a helyükre tette.

Soros szerint itt nem csak az abortuszellenes döntésről van szó, hanem arról is, amivel a szélsőséges bírók érveltek a döntés kapcsán: „Samuel Alito bíró, a többségi vélemény szerzője arra alapozta ítéletét, hogy a 14. módosítás csak azokat a jogokat védi, amiket 1868-ban, a módosítás ratifikálásakor általánosan elismertek. Ez az érv azonban sok más, azóta elismert jogot veszélyeztet, köztük a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat” – írta Soros.

A milliárdos hozzátette, hogy „a logikus következtetést levonva ez az érvelés akár meg is engedheti az államoknak, hogy betiltsák a rasszok közötti házasságot, ahogy egyesek 1967-ig tették. Az is világos, hogy a Bíróság frontális támadást kíván intézni a végrehajtó hatalom ellen. A Bíróság éppen lejárt mandátumának egyik legnagyobb következménnyel járó ítélete megtagadta a Környezetvédelmi Ügynökségtől a klímaváltozás elleni küzdelemhez szükséges rendeletek kibocsátását.”

A Legfelsőbb Bíróság történelmi mélyponton van Soros György szerint

Soros György kifejtette, hogy bár a Legfelsőbb Bíróság korábban az Egyesült Államok egyik legelismertebb intézménye volt, viszont szerinte most a szélsőséges többség történelmi mélypontra döntötte az intézmény tekintélyét, de mivel 6:2-es többségük van és fiatalok,

így a szélsőségesek sokáig dominálják még a bíróságot.

Szerinte a Legfelsőbb Bíróságot csak a Republikánus Párt földcsuszamlásszerű kiszorításával lehetne megváltoztatni. Ez lehetővé tenné a Kongresszusnak, hogy törvényi úton megvédje azokat a jogokat, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság védelmére bíztak. „Ma már világos, hogy ez nagy hiba volt” – írja.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kapcsolódó cikkek

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alteregon
2022. július 05. 16:32
Az öregen is kiütött a demencia, erős fogalomzavarban szenved. Ami nincs azt nem lehet támadni
Nabakker
2022. július 05. 14:51
S1G :D
Namond
2022. július 05. 13:53
Összehangolt támadás? Ostoba vagy vén sipista. A világban sokaknak lett elege az OSP progresszív nyomulásából és alkalmazottaik mondva csinált problémákon rágózásán, miután látták mi a következmény az US, Albánia, Macedonia és főként Ukrajna területén.
london51
2022. július 05. 13:23
ha már csak egy picit nem úgy alakulnak a dolgok ,ahogy nekik tetszik, akkor már mindenért aggodni kell
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik