Ukrajna elismerte, hogy elesett Liszicsanszk

2022. július 3. 19:18
Ezzel hivatalos: a Donbasz-vidék egyik részét kitevő Luhanszk megye teljes területe orosz ellenőrzés alá került.

Súlyos harcok után az ukrán védők kénytelenek voltak elhagyni állásaikat Liszicsanszkban – jelentette be vasárnap este az ukrán vezérkar. Ez azt jelenti, – amiről korábban az orosz jelentések alapján már írtunk – hogy a kelet-ukrajnai szakadárok és az orosz hadsereg egységei közös erővel elfoglalták a Donbasz-vidék egyik részét kitevő Luhanszk megye teljes területét.

Az orosz szakadárok február 24-e, a háború kezdete előtt a megye területének mintegy harmadát tartották ellenőrzésük alatt, s az utóbbi hetekben indított offenzíva során az ukrán védők fokozatosan kiszorultak a megyéből, a fordulatot a hetekig védett Szeverodonyeck elvesztése jelentette. Szeverodonyeck kiürítése után az ukránok arra számítottak, hogy tovább tudják majd tartani a magaslatokon fekvő Liszicsanszkot, ám a hatalmas orosz tüzérségi fölény miatt a város viszonylag gyorsan elesett – írja a hírről szintén beszámoló hvg.

Az oroszok és a szakadárok most a Donyec-medence másik megyéjére, Donyeckre koncentrálhatnak.  Itt még számos nagyobb település – például  Szlovjanszk és Kramatorszk – is az ukrán hadsereg kezén van. A harcok itt is dúlnak már, a hét végén mindkét várost rakétavetőkkel lőtték az oroszok.

Nyitókép: VIKTOR ANTONYUK / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszönhetik a saját politikusaiknak. Sajnos.

Nem értek egyet ezzel.
Az viszont biztosnak tűnik, hogy Ukrajna a háború előtt sem volt valami szuper élhető ország, különben nem hagyta volna el kb 10 millió ember.

Ogyesszát II. Katalin (Nagy Katalin) alapította, kötve hiszem, hogy az oroszok engednék elveszni.
Ez egy virágzó sok nemzetiségű város volt, ami az is lesz, az oroszok nem fogják otthagyni az ukránoknak.
Hihetetlen, hogy ez sok hülye politikus nyugaton meg Ukrajnában nem ismeri a történelmet, az orosz mentalitást.
Az orosz egy uralkodó nemzet, de nagyon sok féle nemzetiség békében élhet vele vagy mellette. Rengeteg apró nemzetiség ma is szabadon éli ott életét, a csecsenektől kezdve a jakutokig, tatárokig. Több mint 100 kisebbségi nyelvet beszélnek. Hol van még ilyen nyugaton? Emiatt kellene elveszniük, ez gátolja a nyílt társadalom kiteljesülését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés