Lukasenka: Már rég döntöttem arról, hogy részt veszünk a hadműveletben

2022. július 3. 15:28
„Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni” – fogalmazott a belarusz elnök.

Régóta eldöntött kérdés, hogy Belarusz részt vesz az Ukrajna ellen irányuló „különleges hadműveletben” – ezt mondta vasárnap Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök. 

A július 3-ai belarusz Függetlenség Napja alkalmából felszólaló elnök azt mondta: az oroszok és a belaruszok már régóta együttműködnek katonailag. „Mi vagyunk az egyetlen ország, amely Oroszországot támogatja ebben a küzdelemben.

Azoktól, akik szemrehányást tesznek, azt kérdezem: nem tudták, hogy az Orosz Föderáció legközelebbi szövetségesei vagyunk?

– fogalmazott, majd hozzátette: Oroszországgal közösen ők „egyetlen, hatalmas és független” államot hoznak létre.

Lukasenka azzal folytatta, hogy az orosz és a belarusz erők gyakorlatilag már ugyanannak a hadseregnek a részei, ebből adódóan pedig nem kérdés az sem, hogy a belaruszok is részt vesznek az orosz „különleges hadműveletben”.

Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni.

A különleges hadműveletben való részvételünkről én már rég döntést hoztam” – fogalmazott .

Az, hogy a belaruszok is csatlakoznak a háborúhoz, már február végén is felmerült. Mindeddig ez nem történt, most viszont bizonyos jelek arra mutatnak, hogy tényleg megteszik ezt, ugyanis jelenleg is hadgyakorlatoznak az ukrán határ közelében.

Az ukránok ezzel összeüfggésben szombaton közölték, hogy abelaruszok offenzívát indíthatnak ellenük a következő napokban, miközben Lukasenka azt állította, hogy az ukránok támadták meg őket. 

Nyitókép: EyePress News / AFP

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Attól függ, hova összpontosítják az ukránok a fegyverzeteik többségét. Ha az ukránok Odessza és Mikolajev védelmére rendezkednek be, akkor erre lehet az a taktika, hogy a főerők inkább Kharkovot támadják, Odesszát csak egy kisebb kontingens, hogy lekösse az ottani ukrán erőket.

Elég csak lebegtetni a belorusz támadás lehetőségét, kétértelmű nyilatkozatokkal, csapatösszevonásokkal, hadgyakorlatokkal az ukrán határ közelében. Az ukránokat ez máris arra kényszeríti, hogy nem tudnak minden egységet átcsoportosítani délre vagy keletre, muszáj hagyniuk valamennyit Kijevben.

"....illetve a NATO megindítana-e egy fehéroroszországi hadműveletet."

Belorusz ellen NATO hadműveletet? Mégis mire alapozva? A NATO Ukrajnába se küld katonákat, az ukránokkal végeztetik el a piszkos munkát. Belorussziába kit küldenének? És ha Belorussziát lerohanná a NATO, nos, Belorusszia katonai szövetséget alkot Oroszországgal, ez tehát lényegében hadüzenet lenne Oroszország felé is.

https://en.wikipedia.org/wiki/..

Minden fronton szoptok, libsik. Nehéz ezt megemészteni, de ha ennyire idióták vagytok, akkor megérdemlitek. Nyaljátok csak tovább Biden szaros valagát.

De kemény vagy, Bidencigány.

Ő egy igazi humanista, akárcsak Soros, aki segít a menekültek Európába jutni.

Akár szeretik, akár nem, az oroszokban testvérnépet látnak, lényegében maguk is oroszok, továbbá látják, hogy az oroszok hátbatámadásából sok jó nem fog kisülni nekik. ha van cseppnyi józan eszük, Belorusz Majdant nem akarnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés