Áll a bál a Baltikumban, a litvánok továbbra is korlátozzák az orosz tranzitot

2022. június 30. 9:21
Litvánia továbbra is ellenzi az európai politikusok ötletét, amely szerint enyhítenék a régióba irányuló orosz tranzit tilalmát.

Vilnius nem hajlandó feloldani a területén keresztül a kalinyingrádi régióba irányuló orosz áruk exportjának tilalmát – írja az ukrán Korrespondent.net. Litvánia tehát ellenzi az európai politikusok ötletét, amely szerint enyhítenék a régióba irányuló orosz tranzit tilalmát.

Petras Austrevicius litván európai parlamenti képviselő szerint az orosz fenyegetések hatására néhány EU-politikus elkezdett gondolkodni a tranzithelyzet bizonyos mértékű korrekcióján, Litvánia azonban nem fogja megváltoztatni a döntését csak azért, mert Oroszország fenyegetőzik.

Ez az értékek elárulása. Sőt kísérlet arra, hogy Litvániát elvágják a tranzitfolyosókon keresztül” – mondta a politikus.

Kifejtette, hogy a Kalinyingrádba érkező fém katonai üzemekben fog kikötni, és olyan eszközöket fognak belőle gyártani, amelyek civil ukránok halálát okozhatják.

Mint ismert, a balti ország közel két hete akadályozza a kalinyingrádi orosz enklávéba irányuló vasúti és közúti tranzitot, azaz nem engedi át a területén az uniós szankciók hatálya alá eső árukat. A hírek szerint azonban az EU-ban úgy gondolják, hogy az Oroszországból lényegében Oroszországba irányuló szállítások nem minősülnek exportnak, így nem eshetnek a tilalom hatálya alá. Erről határozattervezet is készült – melynek pontos tartalmát nem hozták még nyilvánosságra –, amelyet a litvánok nem hajlandók elfogadni.

Nyitókép: AFP

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagy egy Talleyrand vagy Metternich, ugye?

Hát nem: egy ócska foteluszitó vagy.

Elmebetegek vagytok.
Ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés