Az amerikai hírszerzés megtudta, mi a célja Putyinnak a háborúval

2022. június 30. 11:37
Ugyanakkor szerintük nem valószínű, hogy egyhamar eléri.

Az amerikai titkosszolgálat szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is el akarja foglalni Ukrajna nagy részét – adta hírül a BBC csütörtökön.

„Putyin céljai nem változtak”

A lap szerint ugyanakkor Moszkva csapatait annyira meggyengítették a harcok, hogy az amerikai tisztviselők szerint csak lassan képesek területi előnyhöz jutni. „Ez azt jelenti, hogy

a háború még sokáig eltarthat”

– fogalmazott Avril Haines az amerikai kereskedelmi minisztérium konferenciáján. Az Egyesült Államok hírszerzési tisztje szerint Putyin célja ugyanaz, mint a konfliktus kezdetén, hogy elfoglalja Ukrajna nagy részét.

A hírszerzés tisztje szerint nem valószínű, hogy Oroszország egyhamar eléri célját

Haines szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy Oroszország egyhamar eléri célját.

Ellentmondást érzékeltünk Putyin rövid távú hadműveleti céljai és az orosz haderő által megvalósítható célok között”

– fogalmazott.

A BBC cikke szerint noha az orosz erők már értek el jelentős eredményeket, nemrégiben például elfoglalták Szeverodonyeck városát, előrehaladásuk lassú volt, és az ukrán erők erős ellenállás tanúsítottak.

Nyitókép: Pool fotó. Fotó: MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikaiak szinte könyörögnek Putyinnak, hogy nyomuljon már nyugat felé, hogy a lengyel csapatok megindulhassanak békefenntartani. Erre utalhat a furcsa megfogalmazás, hogy "elfoglalja Ukrajna nagy részét". Egyébként a háború lezárásának minden fél szempontjából ez lenne a legészszerűbb lezárása.

Nagyon-nagyon bölcs a megállapításod!

Nem tudom, hogy Oroszország miből fogyott ki, de az biztos, hogy Ukrajna kifogyott a szovjet tüzérségi lőszerekből. Már csak az van nekik, amit a NATO-tól kapnak.

Oroszország eközben gőzerővel termel, a konvencionális fegyverek hadiipari gyártókapacitását már 2-3 évvel ezelőtt elkezdték felfuttatni. Közben keleten építettek egy újabb hidat Kína irányába, egyre jobban fokozzák a kereskedelmet Kínával.

Eközben Amerika arra készül, hogy miután nekiment Oroszországnak, összeakassza a bajszát Kínával Taiwan kapcsán. Elment a józan esze mindenkinek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés